Dacă nu urmărim nimic legat de educație, este la fel de grav ca și dacă am urmări transmiterea celor mai nocive principii de viață. Pe de altă parte, cu certitudine cei mai mulți dorim ceea ce este mai bine pentru copiii noștri, dar cum să discernem între ceea ce este în trend astăzi și ceea ce este greșit din ceea ce se promovează? În cadrul acestui articol, dorim să vă încurajăm la multă înțelepciune în educarea copiilor dumneavoastră! Poate mai mult ca oricând, astăzi se cere maximă vigilență din partea celor care suntem părinți!
În cartea Familia creștină la Sf. Ioan Gură de Aur, scrisă de Ier. Teofan Mada am găsit următoarele idei interesante:
„Toate trebuie să fie secundare pentru noi în fața grijii nostre pentru copii și creșterea lor prin învățătura și cercetarea Domnului. Dacă copilul învață să gândească ca un credincios de la început, a dobândit o mai mare bogăție decât orice bogăție și cea mai mare slavă. Nimic mai important nu vei reuși dacă-l înveți arta și învățătura lumească pentru a dobândi bani, pe cât dacă-l înveți arta de a disprețui banii.
Citește și: Pedepsirea corectă a copiilor
Dacă vrei să-l faci bogat, aceasta să faci. Deoarece bogat nu e acela ce are nevoie de mulți bani și-l înconjoară multe bunuri, ci acela ce nu are nevoie de nimic.
Aceasta să-l înveți pe fiul tău, aceasta să-i predai, aceasta e marea bogăție. Nu căuta cum să-l faci să se procopsească în învățături lumești și să ajungă ambițios, ci îngrijește-te cum să disprețuiască slava în această viață. Prin aceasta ar putea deveni mai strălucitor și mai slăvit. Să nu vrei să trăiască aici o viață lungă, ci acolo veșnic și nesfârșit. Dăruiește-i-le pe cele mari, nu pe cele mici. (Pag. 65)
Vrei copil ascultător? Crește copilul de la primii lui pași în învățătura și certarea Domnului.. […]
Nu există nicio artă mai importantă decât arta pedagogiei. Pentru că ce lucru în lume se poate asemăna cu formarea sufletului și a minții tânărului? (Pag. 94)
Succesul educației depinde de momentul în care începe influența ei formativă, iar temeliile ei trebuie puse la vârsta copilăriei. (Pag. 95)
Preocuparea părinților nu trebuie să fie îmbogățirea copiilor lor cu aur și argint, ci cum să devină dintre toți mai bogați în evlavie și în credință și în dobândirea virtuții; cum să nu aibă nevoie de multe, cum să nu vadă cu admirație bunurile materiale și dorințele noutății. (Pag. 97)
Citește și: Când pot avea copiii voștri mai multă libertate?
Omul, ca o ființă imitativă specifică, are nevoie în anii fragili ai copilăriei de exemple strălucitoare, care să provină de la mediul lui direct și care să se perindă „înaintea ochilor lui” spre imitare și aplicare. (Pag. 116)”
Adesea tindem să ne educăm copiii prin comparație, privind la ceilalți. Dacă alții (poate chiar majoritatea) își educă într-un anume fel odraslele, la fel tindem să o facem și noi. Desigur, acest lucru nu este neapărat rău, dar nici creștinesc întru toate. De pildă, goana de astăzi – și poate dintotdeauna – după bani și posesiuni materiale este insuflată de cei mai mulți părinți copiilor lor.
A devenit o așa-zisă necesitate să cumpărăm copilului cel mai performant telefon, să mergem în cele mai scumpe concedii ș.a.m.d.
Mântuitorul Hristos însă ne-a învățat simplitatea. Aceasta să-l învățați pe copilul dumneavoastră și va fi cu adevărat fericit! Dar el nu o va învăța din cuvinte, ci din fapte, așa că întrebați-vă: ce fel de exemplu sunt eu – ca părinte – pentru el? Foarte probabil copilul dumneavostră încă este maleabil astfel că profitați pentru a-i înrădăcina adevăratele valori – cele creștine – în suflet.
Nu tratați în mod iresponsabil această misiune!
Peste ani și ani vă veți bucura că a devenit o altă persoană decât mulți alții care sunt stresați la gândul că banii nu le ajung, sunt prinși în capcana viciilor consumului excesiv de alcool sau a fumatului și nu au nici o perspectivă spirituală în viață!
Vă dorim să alegeți cu înțelepciune lecțiile de viață pe care le predați copiilor dumneavoastră!