Nu este nici un dubiu că Halloween-ul are MULTE părți negative. Un lucru este cert: Nu putem scăpa de această sărbătoare, dar putem să prevenim eventualele efecte asupra copiilor noștri.
Halloweenul este un subiect care divizează părinții în două categorii. Unii consideră că această sărbatoare poate avea efecte negative asupra copiilor, în timp ce alții consideră că nu este nimic mai mult decât un pic de distracție.
Iată 3 aspecte negative ale sărbatoririi Halloween-ului:
-
Halloween-ul este de fapt o sărbătoare care îl întruchipează pe Satan
Cui îi place moartea și întunericul? Lui Satan, clar! Facem tot ce ne stă în putință să semănăm cu el: ne urâțim, ne vopsim, suntem înfricoșători, ne decorăm casa cu lucruri înfricoșătoare și scârboase. Cum poate fi acesta un lucru bun? De ce să nu ne costumăm, dacă asta ne place, în oameni buni și smeriți, în oameni plini de dragoste, în oameni care se oferă pe sine pentru binele semenilor lor.
-
Falsa credință că monștrii sau fantomele ar putea exista.
La desenele animate și peste tot în povești avem personaje fictive, monștri, fantome și tot felul de invenții pentru a defini răul. Să-l facem pe copil să înțeleagă ce este răul și cum să-l distingă de bine. Pentru copiii mai mici, pentru care lucrurile nu sunt încă destul de clare, este foarte ușor să ajungă să creadă în toate acestea.
Este foarte important să-i explicăm copilului că toate personajele pe care le vede nu sunt reale, ci sunt doar costume. Cum putem însă controla impactul care îl are în mintea lui toate aceste personaje de Halloween? Chiar și nouă, ca adulți, ni se întâmplă să ne speriem atunci când vedem un film de groază și rămânem cu spaimă mult timp de la terminarea filmului.
-
Hallowen-ul îi invață pe copii frica de întuneric.
Poate copilul tău nu este speriat de întuneric. Foarte bine! E de dorit să rămână așa! Halloween-ul însă, nu va face decât să înrăutățească situația. Toate decorațiile, care au ca scop să fie înspăimântătoare, ar putea să îl facă pe cel mic să asocieze noaptea cu frica și în cazuri mai rele, i-ar putea creea coșmaruri.
Efectele Halloween-ului asupra copiilor – studiu realizat în SUA
Într-un studiu care a avut ca subiecți copii de 6-7 ani din zona Philadelphia, psihologul Cindy Dell Clark a observat că majoritatea părinților subestimează efectele Halloween-ului asupra copiilor, scrie site-ul livescience.com.
”În mod curios, Halloween-ul este o sărbătoare în care adulții îi încurajează pe copii să aibă comportamente considerate taboo sau nepotrivite”, observă specialistul. ”Este izbitor cum teme legate de moarte sunt folosite ca distracție a copiilor”.
”Copiii, până la o anumită vârstă nu fac diferența între planul real și cel imaginar. Anumite lucruri care par amuzante pentru adulți, pot fi absolut înspăimântătoare pentru ei”, avertizează psihologul. În timpul studiului, Clark a observat copii mici care și-au acoperit ochii atunci când au văzut ornamente clasice de Halloween în care apar cimitire sau case bântuite.
Copiii interpretează farsele de Halloween în mod diferit, în fucție de situația personală. Pot fi mai afectați cei care au experimentat în ultimul timp moartea unui animal de casă sau a unei rude. O spaimă de Halloween poate avea efecte negative mult timp după aceea.
Vă îndemnăm să citiți cu băgare de seamă aceste efecte și să vă gândiți de două ori cum procedați în această situație. Ce este corect să-i explic copilului meu? Să-l conving că de fapt costumele nu sunt înfricoșătoare, să-i spun că nici vorbă de lucruri rele, de moarte, de case bântuite, cranii, sânge? De ce să nu sculptăm un bostan cu o față plăcuta, zâmbitoare..De ce să nu de decorăm casa cu lucruri care ne îndeamnă să visăm, să credem, să sperăm…
Cristina Turbutan