Încă stai să te gândești de unde să începi cu planificarea activităților pentru anul 2020? Ți-am pregătit un ghid practic care te va ajuta să te organizezi pe fiecare domeniu al vieții tale, astfel încât să nu ajungi să negliezi familia, serviciul, prietenii sau dezvoltarea ta personală.
- Fă-ți un calendar mare de perete în care să-ți notezi toate activitățile și evenimentele în care vei fi implicat. Notează-le pe toate! Este important. Chiar și zilele de naștere sau serbările copiilor. Acestea, deși par că nu te pregătești mare lucru, tot te solicită și îți iau din timp.
- Discută împreună cu partenerul/partenera cât este prea mult sau prea puțin pentru familia voastră astfel încât să nu ajungeți să neglijați comunicarea și timpul de calitate petrecut împreună.
- Evaluați activitățile care vi le propuneți pentru copiii voștri. La câte opționale merg, câte după-amieze pe săptămână au ocupate – în așa fel încât să nu ajungă să fie epuizați. Ei, ca și noi, au nevoie să știe că au zile în care pot merge acasă și au program liber. Mintea lor se relaxează atunci. Pot începe să creeze, să mediteze, să pună întrebări – ceea ce pentru ei înseamnă dezvoltare.
- Purtați o discuție cu toată familia despre cum vă doriți să vă relaxați împreună anul acesta și cum ați vrea să vă petreceți concediul împreună.
- Stabiliți împreună cu partenerul cum vă doriți să vă consumați zilele de concediu oferite de stat de la locul de muncă și importanța acestora pentru voi.
- Planificați-vă cheltuielile mari și investițiile din timp. Calculați bugetul lunar al familiei și stabiliți cum vă veți descurca cu toate evenimentele și cheltuielile importante. Lăsați-vă în fiecare lună un 10% din venituri pentru lucruri neprevăzute. Nu vă faceți probleme dacă într-o lună nu se cheltuie. Se poate întâmpla ca în următoarea lună să aveți nevoie de mai mult și atunci se vor echivala.
- Oferiți-vă timp pentru meditație și evaluarea periodică a lucrurilor importante în care sunteți implicați. Spre exemplu: cum sunt relațiile mele cu cei din jur, în ce direcție merge educația copiilor mei, dedic suficient timp familiei și copiiilor, au cei dragi nevoie de sprijin emoțional, material sau de orice fel, din partea mea, am investit ceva în dezvoltarea mea personală în ultima perioadă, îmi fac bine treaba la locul de muncă etc.
- Gândiți-vă din timp cum își vor petrece copiii vacanțele. Dacă vor sta la bunici, sau vor veni bunicii la voi. Este bine și pentru aceștia să își planifice. Țineți cont însă că nu este bine ca să fie despărțiți prea mult de părinți. Altfel, pentru ei, va fi o bulversare în ceea ce privește autoritatea în familie. Puteți alege și tabere sau școli de vară pentru o perioadă. Discutați și planificați împreună!
- Legat de sănătate este bine să mergeți tot timpul pe prevenție. Și în cazul copiilor și în cazul adulților. Faceți-vă un set complet de analize anual și tratați micile probleme din timp. Nu amânați până poate fi prea târziu.
Poate mai sunt și altele… vă las pe voi să mai notați, în funcție de priorități sau situația în care vă aflați! SPOR!
Cristina Turbuțan