-
Împlinire maximă
Cea mai mare realizare a unei familii pe pământ nu este cariera, casa şi bunurile materiale, recunoașterea publică, concediile, etc. ci creșterea și educarea copiilor. Nimic nu se compară ca măreție umană, cu minunea creșterii unei persoane și formării unui caracter de om, care este urmașul tău.
-
Unicitatea
Fiecare copil este unic. Gingășia, inocența, tandrețea, pupicii, năzbâtiile, clipele memorabile pe care ți le oferă fiecare copil în modul lui, sunt unice, irepetabile, exclusiviste. Unicitatea se arată și la maturitatea copilului, când devine adult, pentru că el va face lucruri unice în societate și Biserică, pe care alții nu le vor face, având o misiune și o chemare unică de la Cel care dă viață.
-
Dezvoltarea personală
Cursurile și doctoratele ajută, dar cele mai extraordinare lecții de viață și examene sunt în familie. Doar copiii tăi îți pot oferi ocazia să devii mai responsabil, răbdător și mai matur. Să te dezvolți mai mult personal: citind cu ei, urmărindu-i la joacă, educându-i, învățându-i și învățând de la ei, etc. Te pot face să vezi lumea cu alți ochi, să înțelegi și să prețuiești mai bine viața.
-
Motive de a trăi
Sociologii si psihologii au constatat că cei care au copii trăiesc viața mai intens, au țeluri și scopuri determinate în viață, au mai multe motive de a lupta și a trăi decât cei care nu au copii. Nu se plictisesc și nu sunt singuri. Trăiesc mai mult și mai frumos.
-
Bucurii unice
Primii pași ai fiecărui copil, serbările, absolvirea, concediile, onomasticile, reușitele etc., dar și momentele tandre sunt inegalabile, memorabile şi neprețuite.
-
Sprijin reciproc
Oamenii sunt ființe sociale cu o nevoie intrinsecă de apropiere și comunicare cu semenii, cei mai apropiați fiind familia. Frații și surorile din aceeași familie se vor ajuta unii pe alţii, se vor sprijini, vor sărbători împreună și se vor bucura atunci când familia are doi sau mai mulți copii. Aceștia, la rândul lor, vor bucura și mângâia pe părinții care i-au crescut. Casa plină de sărbători cu copiii și nepoții, va fi pentru cei care-i au, cea mai intensă bucurie și realizare.
-
Un mod de viață altruist
Fără copii naturali sau adoptați cuplul ajunge de multe ori la un mod de viață egoist cu rezultate negative pe termen lung. Câinele de casă ia locul copilului. Sau calculele matematice cu costurile creșterii unui copil opresc familia să aibă mai mult decât un copil sau poate niciunul. Sau comoditatea sau alte preocupări ca și cariera sau construirea unei case, bugete pentru concedii etc. tot amână venirea pe lume a copiilor. Peste ani apare imposibilitatea și regretul. Când o familie are copii atunci este o familie care știe să fie altruistă în sânul ei și în afara ei.
-
Multiplicarea Chipului lui Hristos
Pentru familia creștină țelul nu este doar nașterea de copii, ci formarea unor caractere frumoase, nobile, autentice după modelul lui Iisus Hristos. Creștini adevărați care să fie lumină și sare în societate și Biserică. Rugăciunea, dărnicia, echilibrul, sacrificiul, iubirea și altele asemenea sunt valori de bază. Credem că acesta trebuie să fie un motiv principal pentru creșterea de copii.
Liviu Baltă