În fiecare an aceeași întrebare. Ne dorim să fim deosebite. Să-i încântăm pe cei dragi cu talentul nostru în arte culinare. Ne dorim să avem casa lună, cele mai aspectuoase și delicioase preparate, cămășile călcate, cozonacul proaspăt scos din cuptor, ouăle roșii făcute frumos cu model. Și încă multe altele. Dar tu, dragă mamă și soție cum te vei simți atunci, cum vei arăta? Vei mai avea timp să te gândești la tine, la sufletul tău, la frumusețea și importanța acestei mari sărbători?
E greu de răspuns… M-am gândit în special la tine. Pentru că știu că tu ești creierul a tot ce se întâmplă de obicei de aceste mari sărbători și am zis să-ți ofer câteva ponturi ca munca ta să fie mai ușoară și mai plăcută:
-
Fă o ședință cu familia
O discuție practică în care să le povestești câte sunt de făcut. Cere-le ajutorul! Împărțiți sarcini. Vezi ce este neapărat să faci în această perioadă și ce nu. De multe ori am văzut oameni care de sărbătorile mari se apucau de renovat, înnoit mobila la bucătărie, cumpărat nu știu ce ținute de gală si alte activități care se pot face oricând în timpul anului. Nu este obligatoriu acum, când ai atâtea activități. Te vor epuiza și nu vei mai putea simți bucuria sărbătorii Pascale.
-
Ce gătim pentru masa de Paște?
Sfatul meu este să gândești 2-3 mâncăruri simple, ouă roșii, un cozonac și atât. Oricum câte poți mânca? Și în 3 zile se strică toată mâncarea, nu o mai poți mânca. E suficient o ciorbă, o friptură cu garnitură, ouă roșii și cozonac sau pască. O prietenă îmi zicea: „Cum să nu faci prăjituri de Paște? Cu ce servești musafirii când vin?” Cu cozonac și ouă roșii! Astea sunt tradiționale românești de Paște. „Cum să nu faci sarmale și salată beof de Paște?” Foarte bine! Nu faci! Nu poți face 10 feluri de mâncare deodată. Nici nu va mânca nimeni atâtea feluri.
Deci rezumă-te la 2-3 feluri!
Nu arunca bani și timp, doar pentru că mama, vecina, soacra sau mătușa de la țară au alte obiceiuri. Obiceiurile în familia ta ți le faci tu. Deci alege: stai și gătești 3 zile ca să mulțumești pe alții, sau faci ceva simplu, gustos și te bucuri de sărbătoare cu familia?
Îmi aduc aminte de primul Paște petrecut în noul nostru apartament. Când ne-am mutat pentru prima oară singuri. Eu și soțul. Ne simțeam liberi. Parcă am fi vrut ca nimeni să nu ne mai impună nici o regulă. La o lună după ce ne-am mutat a fost Paștele.
Așadar ne-am așezat frumos la o poveste și l-am întrebat pe soțul meu ce ar dori să mănânce. Amândoi am căzut de acord că ne-am dori mici și cartofi prajiți. Așa că masa principală de acel Paște a fost mici și cartofi prajiți. Pe lângă acestea, am facut o ciorbă, că o ciorbă e bună în casă oricând, ouă și primul nostru cozonac împletit. Am gătit împreună. Ne-am bucurat enorm. A fost plăcerea noastră. Nu a fost extraordinar (ca al bunicii), dar a fost făcut de noi.
Apoi știu că am fost în vizită la rude. Fiecare aveau mâncărurile tradiționale gătite. Delicioase. Ca de obicei. M-am bucurat de fiecare gustare. Însă vă zic drept că m-aș fi săturat să mănânc 3 zile la rând salată beof, sarmale și friptură. Așa că a fost bine venită ideea inovativă a soțului meu. Din acel an, am hotărât că la noi în casă regulile le facem noi. Nu gura lumii sau tradițiile.
-
Fă-ți cumpărăturile din timp
După ce ai stabilit meniul, poți stabili și o listă de cumpărături. Vezi ce poți să cumperi din timp. Pe ultima sută de metri e mereu foarte aglomerat și îți va lua ore în șir. Poți să-i faci soțului o listă cu produsele de bază și tu să cumperi cărnuri și lactate. Astfel veți termina mai repede.
Încearcă să-ți înveți copilul ce produse cumperi de obicei.
Își va crea o regulă, apoi te va putea ajuta el. Fetița mea are 4 ani și jumătate. Îi place când mergem la cumpărături să-și facă și ea o listă. Chiar dacă încă nu știe să scrie. Așa cum știe ea. Apoi pune ea în coșul de cumpărături ce și-a notat, sau ce a reținut. E plăcerea ei să facă asta. Se simte responsabilă. O împlinește. Iar eu sunt mândra de ea!
Vă doresc ca de acest Paște să vă bucurați în familie și să vă întoarceți gândul și privirea către Hristos, Mântuitorul nostru. Cel ce și-a dat viața pentru noi. El a murit pentru păcatele noastre. Se cuvine să-i oferim un loc special în inima noastră. Locul I. Până la urmă cu ajutorul Lui suntem ce suntem, avem ceea ce avem, trăim și ne putem bucura.
Un Paște deosebit vă doresc!
Cristina Turbuțan