La sfârșitul fiecărei seri, ne punem copiii să facă curat după ei. Majoritatea dezordinii se află în camerele lor unde toate jucăriile cu care s-au jucat sunt împrăștiate pe podea. Dacă ar exista o competiție pentru persoana cea mai lentă la ridicat jucăriile de pe jos, fiica mea ar fi campioană mondială. În afara de asta, abilitatea ei de a se juca cu toate jucăriile ei și a le lăsa în dezordine întreaga zi, alcătuiau ingredientele perfecte pentru o rețetă dezastruoasă. Au existat seri în care nu își făcea oridine în cameră. I-am spus că cea mai înțeleaptă decizie pentru ea ar fi să pună jucăriile la loc imediat după ce termină să se joace cu ele, în așa fel încât să nu rămână într-o dezordine copleșitoare.
Nu m-a ascultat, și am continuat să avem aceeași problemă mereu. Într-un final, am inceput sa pun un cronometru în camera ei și i-am spus că orice jucărie care nu era pusă la loc când cronometrul se oprea, i-ar fi fost luată pentru o zi. Timp de mai multe zile, nimic nu se schimbă. Însă apoi, într-o seară, s-a dus sus să facă ordine și s-a întors două minute mai târziu. Faptul că s-a întors așa de repede, m-a surprins, iar ea mi-a explicat că, în timpul zilei și-a pus jucăriile la loc după ce termina să se joace cu ele, în loc să aștepte până seara.
I-am spus că luase o decizie înțeleaptă. Să ne învățăm copiii să ia decizii înțelepte, poate sa fie dificil, dar putem realiza aceasta cu tehnicile corecte. Vă prezint zece feluri pentru a ne învăța copiii să ia astfel de decizii.
-
Lăsați-i să greșească
Ca și părinți, instinctul nostru natural este să ne protejam copiii de potențiale eșecuri. Dar, dacă îl lăsăm pe un copil să învețe o lecție grea din propriile sale greșeli și dacă vorbim apoi cu el despre faptul respectiv, acest lucru îi va ascuți intuiția.
-
Expuneți-i lumii reale
Prin instinctul nostru de pretejare, încercam să ascundem de ochii copiilor noștri, partea rece și urâtă a lumii. Însă, nu există profesor mai bun decât o doză ajutătoare de realism. De exemplu, poate ți-ai prins copilul fumând. În loc de a-l pedepsi pentru două săptămâni și a-l cicăli cu vorbe, descarcă de pe internet imagini cu plămâni de fumător. Decât să fie nervoși în camerele lor pentru ca nu pot iesi vineri seara, aceasta va avea un impact mult mai puternic asupra minții lor. Desigur, poate tot vei fi nevoit să îi pedepsești, dar va avea în față ochilor motivul real pentru care tu ca și părinte trebuie sa acționezi astfel.
-
Învață-ți copilul să se cunoască pe sine însuși
Una din cele mai înțelepte și de succes metode, este aceea de a fi capabil să te uiți cu sinceritate în oglindă și să știi cine este persoana din fața ta. Copiii care pot să își distingă propriile puncte tari și slabi, sunt apți în a lua decizii mai bune, bazate pe abilitățile lor. Show-ul „American idol” a fost un exemplu bun în privința aceasta. Am observat constant în acest show, tineri care chiar credeau că sunt cântăreți buni, când însă realitatea era așa de clară. Copiii ar trebui încurajați să încerce multe activități uimitoare, dar să fie și conștienți că nu vor excela în toate.
-
Învață punctele de interes ale copilului tău
Poate le place fotbalul. Sau muzica, arta, gătitul etc. Orice ar putea fi, descoperă și ajută-ți copilul să-și descopere pasiunile. După care, adu în discuție exemple reale ale altora care împărtășesc aceleași interese ca și ei și care au avut succes. Acest lucru îl învață că munca grea și implicarea sunt chei ale succesului și astfel de trăsături sunt foarte importante în luarea deciziilor.
Citește și: Cum răspundem provocărilor educației creștine?
-
Vorbește cu copilul tău
Comunicarea deschisă este vitală pentru a fi un bun părinte, dar este foarte des, grea de obținut. În momentul în care copilul simte că îi ții morală, nu te mai ascultă. Dacă poți găsi subiecte în comun unde poți crea o legătură și poți stimula discuții reale din partea lui, vei dobândi o bună cunoaștere despre felul cum gândește. Lucrul acesta, în schimb, îți va da ție abilitatea de a ști ce decizii va lua înca dinainte de a acționa. Dacă nu va fi decizia corectă, atunci poți interveni pentru a-l ghida în direcția corectă.
-
Implică-te
Dacă este vorba de grupele de studiu din biserică, cercetași sau oricare alta varietate de organizații sociale, implicându-ți copilul aceasta îl va învăța capacități vitale care îi vor spori înțelepciunea. Tot odată, el va fi expus la o „presiune a grupului pozitivă” care îi sporește probabilitatea ca deciziile luate sa fie cele corecte. Dacă un copil are multe de pierdut printr-un comportament nesăbuit, va fi mai puțin motivat să acționeze astfel. Una din metodele cele mai bune de a te implica în viața copilului tau este aceea de a fi implicat în viața lui scolastică. Interesează-te despre și participă în consiliul părinților.
-
Bani bani bani
Unul din cele mai importante cadouri pe care le poți oferi copiilor tăi este să îi înveți cum să managerieze în mod corect banii. Dacă îți poți învăța copiii să își mânuiască banii într-un mod responsabil, este foarte probabil că asta va urma și în celelalte părți ale vieții sale. Un vechi proverb spune așa: „La ce folosesc banii în mâinile unui nesăbuit, dacă el nu are nicio dorința de a câștiga înțelepciune?”
-
Laudă-l mai mult
Mult prea des, părinții tind sa se axeze pe acele lucruri pe care copiii lor trebuie sa le îmbunătățească. Vrem să nu se mai lupte așa din greu. Totuși, putem uita sa îi laudăm atunci când fac lucrurile cum trebuie, și anume mai des decât ne putem imagina. Exemplu: „Tată ai văzut că mi-a reușit lovitura de la 20 de metri?” „Da, bravo, dar ai avut niște devieri. Trebuie sa fii mai atent cu mingea.” Vă sună familiar? Lăudându-ne copiii când realizează ceva, îi motivează să mai repete experiența pentru a fi încurajați astfel.
Citește și: Învățându-i pe copii: RESPONSABILITATEA!
-
Prieteniile noastre
Dacă suntem la fel de puternici ca veriga cea mai slabă, să ne învățăm copiii cum să își aleagă prietenii. Este de o importanță vitală. Oricât de importanți ne-ar place să credem că suntem noi în viața copiiilor noștri, ea de fapt se învârte în jurul propriilor interacțiuni sociale și cercuri de prieteni. De EI ascultă și nu de noi, în majoritatea cazurilor. Un mod sigur de a ști în ce direcție merge copilul tău este acela de a-i cunoaște prietenii. „Arată-mi care îți sunt prietenii și îți voi arăta viitorul. ”
-
Îndrumă prin propriul exemplu
Dacă tu nu urmezi aceste principii, atunci cum te aștepți ca, copilul tău să facă asta? „Fă cum îți spun, nu cum fac eu” nu este un început bun de conversație cu un copil. Dacă este nevoie, folosește propriile tale greșeli ca exemplu despre cum să nu facă și promite-i că vei încerca mai mult data viitoare. Când te smerești în fața copilului tău și când admiți slăbiciunile tale, îl vei face să se simtă mai apropiat de tine. Dacă ești bun într-un anumit aspect din sfera „luarea deciziilor”, învață-l ce știi! Cele mai bune lecții din viață sunt „furate” de copii, nu învățate de la părinți.