Expunerea la violență în media, incluzând jocurile video, reprezintă un mare risc de sănătate pentru copii și adolescenți. Cercetările arată ca expunerea constantă la violența în media contribuie atât la desensibilizarea față de violență, cât și la un comportament agresiv, coșmaruri și frica de a nu fi agresat.
Părinții ar trebui să știe ce jocuri video cumpără copiii, schimbă cu prietenii sau joacă atât acasă cât și la prieteni.
Suntem în era în care tehnologia este mai mult decât un strict necesar. Poate că nu vei avea timpul necesar să fii cu toate la zi, însă să fii pe aproape poate fi benefic pentru tine și copiii tăi. Nu ai vrea să zică copiii despre tine că „mama sau tata au rămas în urmă”, „nu știu ei ce este aia tehnologie” sau „asta nu e pentru tine”. E trist și dureros. Însă așa se întâmplă în realitate. Unii verbalizează, alții nu. Așa că, dacă nu vrei să fii un părinte expirat fă-ți timp să mai citești pe diverse bloguri despre ultimele jocuri nou apărute, despre gadgeturi sau alte cele.
Cu cât aveți mai multe informații la dispoziție cu atât veți fi mai pregătit pentru când va cere copilul un joc video. Informații utile pentru părinți:
-
Uitați-vă cu atenție și citiți ambalajul
Conținutul jocului este descris în detaliu pe spatele fiecarui ambalaj.
-
Vorbiți cu alți părinti și copii mai mari
Aceasta este o modalitate bună de a învăța despre jocurile video. Astfel puteți învăța rapid și limbajul folosit de copii.
-
Monitorizați timpul de joacă al copilului
Ar fi bine să fiți atenți la ce tip de media consumă copilul dumneavoastră atât TV, internet, filme cât și social media.
-
Fiți atenți cu jocurile online
Unele jocuri permit utilizatorului să joace cu alte persoane pe internet, dar tebuie să aveți grijă pentru că unele au chat-uri live și alt conținut care poate fi generat de utilizator (caractere, hărți, arme) și altele.
-
Fiți atenți la softurile și dispozitivele pentru a trișa care schimbă conținutul jocului
Cele mai multe jocuri PC pot fi modificate prin folosirea unor softuri ce se pot downloada de pe internet și care le schimbă conținutul. Softuri ca Game Shark, Action Replay și Code Breaker pot fi folosite pentru a schimba conținutul pe console. Este important ca părinții să știe că unele dintre aceste dispozitive folosite pentru a trișa pot modifica jocul într-un mod care s-ar putea să fie nepotrivit pentru un copil.
-
Invățați și folosți controlul parental
Toate noile console de jocuri ca și noile sisteme de operare oferă părinților posibilitatea de a limita și controla conținutul accesat de copii. Activând control parental vă asigurați că, copilul joacă doar jocuri potrivite vârstei lui.
-
Luați în considerare personalitatea și abilitățile copilului
Nimeni nu cunoaște copilul mai bine ca părinții. De aceea țineți cont de personalitatea și abilitățile lui, când alegeți un joc video.
-
Jucați jocuri video cu copiii
Jucați jocuri video si vorbiti despre ele cu copilul vostru când aveți posibilitatea. Aceasta este o modalitate de a vă distra împreună. Doar așa puteți afla ce jocuri preferă și de ce.
-
Citiți mai mult decât clasificări.
Citiți reviews, uitați-vă la trailere și demostrative pe care le găsiți online. În felul acesta vă informați și puteți alege doar jocurile potrivite pentru copii și familia dumneavoastră.
SFAT: Mai bine ar fi ca cei mici să meargă afară la aer curat sau în parc cu prietenii. Să citească o carte sau să joace jocuri în natura. Altfel se dezvoltă. Jocurile video pot dezvolta dependețe care nu trec atât de ușor. Cunoaștem adulți, căsătoriți, cu copii cu dependențe de acest gen. Nu lăsați tehnologia să vă controleze viața și să vă facă să trăiți într-o lume imaginară. Timpul vostru și al copiilor este prețios. Umpleți-l cu lucruri care vă sunt de folos pe termen lung! SPOR!