După ani de zile de micro-gestionare a temelor copilului meu, ținându-i predici și anticipându-i un viitor plin de eșecuri, am adoptat o altă abordare. Nu funcționează 100% tot timpul, dar este cu mut mai bună decât alternativa. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le faceți în privința temelor , fără dureri de cap și stres:
-
Obțineți o bază/ referință
Înainte de a împărtăși noul plan cu copilul dumneavoastră, fiți sigur că sunteți lămurit cu situația lui școlară. Veți avea nevoie de această informație pentru următorul pas al acestui plan. Așa că dați un email sau discutați cu profesorul/profesorii copilului despre notele și comportamentul actual. Permiteți ca profesorii lui să știe despre noua dumneavoastră abordare și rugați-i să vă țină la curent cu progresul lui.
-
Împărtășiți așteptările
Spuneți-i copilului dumneavoastră că temele sunt de acum responsabilitatea lui, dar că sunteți dispus să-l ajutați dacă vă cere ajutorul. Spuneți-i că înainte de a-și începe temele în fiecare zi, îi veți cere să vă împărtășească planul lui pentru realizarea acestora. Iar la final îl veți întreba cum a decurs.
De asemenea este necesar să-i împărtășiți așteptările dumneavoastră legat de note. „Mă aștept ca din acest moment notele tale sa crească. Acum tu ai note de 7 la matematică. La încheierea semestrului aș vrea să ai media 8.“ Fiți clari și asigurați-vă că, copilul d-voastră înțelege ceea ce așteptați de la el.
Citește și: 10 modalități prin care să-ți înveți copiii să ia decizii înțelepte
-
Împărtășiți limitele
În timp ce copilul este responsabil de teme, dumneavoastră încă sunteți cel/cea care stabilește parametrii și limitele. Aveți grijă să arătați aceste limite ca niște îndrumări, nu ca pe niște pedepse. „Radu, în timpul săptămânii de școală nu vei avea parte de jocuri video. Dacă ești dispus să-ți ridici notele și arăți că îți poți organiza timpul, putem vorbi despre adăugarea timpului pentru display în următoarea perioadă de școală. De asemenea , când îți vei face temele bine și notele tale vor reflecta acest lucru, vei primi șansa de a ieși cu prietenii tăi. Dacă aud de la profesorii tăi că nu ți-ai făcut temele sau notele tale scad, asta îmi va demonstra că meriți mai puține distracții. ”
Acum e momentul când stabilești limite legate de folosirea telefonului și a timpului pentru display. Lasă-l să creadă că aceste privilegii depind de modul cum are grijă de temele lui.
-
Modelul
Faceți tot ce vă stă în putință pentru a vă seta copilul pentru succes. Înainte de a-l lăsa să abordeze lucrurile pe cont propriu, stați lângă el și spuneți-i , „Sunt sigur/ă că te vei descurca bine, dar vreau să îți dezvălui câteva idei pentru a fi organizat… ” Împărtășiți-i ideile și lăsați-l să aleagă pe care să le folosească sau nu.
-
Nu vă panicați!
Este foarte posibil ca să aveți ceva bătăi de cap în tot acest parcurs. Însă nu vă panicați, și încercați să comunicați frumos și cu răbdare: „Radu, am fost informată de la școală că în ultima vreme nu ți-ai făcut temele la matematică, ce s-a întâmplat? ”Ascultați ce are de gând să vă zică și spuneți „Deci ce ai de gând să faci ca acest lucru să nu se mai repete? ”
Citește și: Dezvoltarea copiiilor
Apoi, menționați limitele. „Deci, am vorbit că vei fi unicul responsabil pentru temele tale, iar atunci când întâmpini dificultăți mă vei solicita. Nu m-ai solicitat, prin urmare consider că te descurcai singur să ți le faci. Nu ai respectat ceea ce am discutat, prin urmare acest weekend vei avea timp suficient să te cncentrezi pe teme. Prietenii tăi se vor juca fără tine de această dată. ”
În final, ca mamă care are un copil care se confruntă cu făcutul temelor, fiți pregătită să lăsați copilul să eșueze. Și, este mai bine ca acest lucru să se întâmple în ciclul primar sau gimnazial, decât în liceu. Când copilul dumneavoastră eșuează, vorbiți calm cu el despre ce schimbări poate să facă în privința temelor. Încurajați-vă copilul să muncească din greu pentru a câștiga mai multă libertate și independență și a-și sărbători succesul!