„Un secret al fericirii în viața de familie este atenția reciprocă. Soțul și soția trebuie să-și dea mereu unul celuilalt semne ale celei mai tandre atenții si dragoste. Fericirea vieții se alcătuiește din clipă după clipă, din micile și degrabă uitatele satisfacții pe care le ai de pe urma unui sărut, a unui zâmbet, a unei priviri calde, a unui compliment sincer și a nenumăratelor gânduri și sentimente mărunte, dar bune. Și iubirii îi trebuie o pâine de toate zilele.” (Sfânta muceniță Alexandra)
Așa cum spuneam și aici, una dintre cele mai mari provocări în viața de familie este timpul soților împreună, mai ales când copiii sunt mici. Nu cred că este vreo soție care să nu-și fi spus la începutul căsniciei că va prioritiza relația cu soțul ei, că nu va fi ca alte soții, că ea știe cum să păstreze relația frumoasă și caldă. Dar după ce apar copiii și vezi câtă energie îți consuma îngrijirea lor, e foarte probabil să alegi o oră de somn în plus în locul unei discuții cu dragul tău. Căutând să citesc mereu despre acest subiect, am dat de o carte foarte interesantă cu sfaturi, scrisă de Sfânta muceniță Alexandra:
„Datoria familială este dragostea dezinteresată. Fiecare trebuie să uite de propriul eu, dedicându-se celuilalt. De amândouă părțile trebuie să existe dorința de a face căsnicia fericită și de a depăși tot ce împiedică aceste lucruri. Până și cea mai puternică dragoste are nevoie în primul rând să fie întărită zi de zi.”
Cum facem asta zi de zi? (nu vorbesc de gesturi mari, concedii sau vacanțe exotice, ci de gesturi mărunte care să ne lege mai strâns de soții noștri.)
Iată câteva idei:
– o cafea / un ceai în oraș; nu costă exagerat, iar dacă ieși din casă, te detașezi mai ușor; copiii nu mai întrerup orice încercare de dialog, nu ești distrasă de hainele care trebuie călcate sau de orice altă treabă. Dacă nu se poate să ieșim, noi ne bucurăm de cafeaua băută împreună dimineața. Am crescut văzându-i pe părinții mei stând de vorbă, făcând planuri, la o cafea. Era (și este ) timpul lor împreună.
– stat împreună după ce adorm copiii;
deocamdată acesta este „răsfățul” suprem . Încerc să-i culc pe toți mai devreme, ca să putem sta și noi măcar o oră de vorbă; nu se întâmplă zilnic, dar avem astfel de seri de mai multe ori pe săptămână.
– o plimbare într-un parc, o oră, cât copiii sunt la școala sau grădi; adrenalina e la maxim pentru că ai impresia că furi ceva și nu vrei să fii prins .
– practicat un sport sau un hobby împreună; timpul liber este limitat, dar dacă nu-ți faci timp pentru relaxare, cum să te bucuri de viață?! Mers cu bicicleta, tenis, cântat la chitară, orice activitate care ne ține pe amândoi în același loc este binevenită.
– citind aceeași carte;
căutăm constant subiecte comune, despre care putem vorbi, povesti și învăța împreună.
– prietenii cu alte cupluri; vezi cum sunt alții, cum se poartă, cum își vorbesc și te motivează să încerci mai mult, să faci mai bine. Ne înconjurăm cu oameni de la care putem învăța mai ales la acest capitol.
– având grijă unul de altul, în gesturi mici.
Mie îmi plac florile. Toate florile. Mă impresionează orice păpădie Cu ele, nu dă greș. El liniștește copiii sau îi culcă uneori, cât fac eu o baie. Când vreau să-i fac eu o bucurie, îi pregătesc mâncarea preferată; dacă lucrează, îi fac un ceai / limonadă și i-o servesc ca la cafenea, cu biscuiți sau cornuri; îi fac masaj; îi șterg pantofii, etc. Toate cu drag, pentru că dragostea oferă, nu doar așteaptă dovezi☺.
Mai dați-ne voi idei. Cum vă bucurați de „pâinea” iubirii?