Nu de puține ori, nu știm cum să ne îndrumăm odraslele în viață. Organizarea este o problemă acută. Cum să procedăm ca să îi motivăm pentru a avea o viață organizată? Nu lăsați organizarea vieții copiilor dumneavoastră doar în grija lor! Ei nu au experiența necesară! Au nevoie de ajutorul părinților lor zi de zi ca să nu-și irosească timpul și energia!
În cartea profesorului Dimitri Avdeev, Nervozitatea la copiii și adolescenți, apărută la editura Sophia, (București, pp. 7, 8) am găsit următoarele:
„Să începem cu un factor cât se poate de simplu: programul zilei. Dacă acesta nu e stabilit, copilul –ba chiar și adolescentul va suferi, fără îndoială, din această cauză. Orice neclaritate, orice lipsă de organizare, atrage după sine diverse probleme. Lipsa programului duce adeseori la trândăvie, deoarece copilul nu știe cu ce să se ocupe, ce să facă. Una dintre „bolile” principale ale generației care vine din urmă este lipsa voinței, tulburările volitive. Programul organizează personalitatea.
În asemena cazuri le dau ca exemplu atât părinților, cât și copiilor viața din mănăstire. Tipicul mănăstiresc nu permite statul degeaba.
Rugăciune, ascultări, muncă, studierea cărților Sfinților Părinți… Pe lângă asta, copiilor, mai ales celor de la oraș, le lipsesc mișcarea, aerul curat. Au în schimb parte cu prisosință de suprasolicitare psihoemoțională.”
Rămâne o enigmă „de ce?”, dar – în ton cu filosofia de astăzi privind creșterea copiilor – totul trebuie să fie plăcut. Dacă o anumită formă de educație nu produce plăcere copilului, foarte adesea este încadrată ca fiind un abuz emoțional. La școală, acasă, în public tot ceea ce înseamnă educație trebuie să fie cât mai facil și mai motivator. Realitatea însă, este că multe lucruri din viața de adult nu sunt plăcute, dar sunt indispensabile. Să te scoli de dimineață, să mergi la muncă și să îți îndeplinești sarcinile cu conștiinciozitate nu este neapărat plăcut, dar fără acestea nu putem trăi.
Prin urmare – evitând orice exces de zel – să ne învățăm copiii că în viață trebuie să facă și lucruri care nu sunt distractive, dar sunt indispensabile.
Organizarea este unul dintre ele. Temele de la școală trebuie făcute la timpul lor, ca și alte sarcini casnice. Dacă vor învăța aceasta de la noi, într-o bună zi vor fi autonomi și eficienți în viața de adult. Deocamdată, noi vom juca rolul personajelor negative, care nu vor să înțeleagă că ei au nevoie de mai multă joacă și de relaxare. În viitor însă, ne vor fi recunoscători pentru ceea ce am făcut în procesul modelării lor.
Vă dorim multă înțelepciune în canalizarea energiilor copiilor dumneavoastră înspre o viață cât mai organizată!
Sursă poză: https://www.teamgantt.com