Cu ajutorul lui Dumnezeu în câteva zile școala se termină! Gata cu întâlnirile pe Zoom, cu teme scanate și încărcate pe platforme, cu termene limită și proiecte de terminat.
Toată lumea vorbește despre medici, asistente, angajații de la supermarket, curieri, dar nimeni nu amintește de părinți. Pentru ei aceste 3 luni au fost o mare încercare:
-au făcut eforturi financiare uriașe ca să achiziționeze încă un laptop, imprimantă sau camere video; în vremuri de criză orice bănuț contează, dar ei și-au dorit pentru copiii lor toate condițiile favorabile pentru învățare.
-și-au încurajat copiii, ademeniți de aerul de „vacanță”, nemotivați, uneori dezinteresați; le-au fost alături la ore, la teme, gata oricând să ajute.
-au făcut teme zilnic cu copiii, deși erau îngrijorați de situația generală; nu prea îți arde de adunări sau fracții când lumea întreagă fierbe, când nu știi cum va fi ziua de mâine, când auzi vești alarmante din toate părțile.
-au învățat din mers, în condiții maxime de stres, s-au adaptat si au reușit să susțină un proces educațional mult peste așteptări! A fost foarte greu, foarte solicitant, uneori inutil, dar viața ne-a demonstrat încă o dată câte putem duce!
Citește și: 6 minciuni pe care părinții le cred despre tehnologie
-au încărcat lecții constant, printre toate treburile, în ritmul alert al vieții, ca și cum nu ar fi avut și alte responsabilități. De apreciat mai ales cei care au mers la serviciu în toată această perioadă! Să vii acasă, după 8-10 ore de muncă, să faci calcule și să corectezi compuneri, să postezi teme, să fii cât de cât la zi cu toate..câtă dedicare!!!
-au învățat să încarce teme pe platforme, să lucreze online teste și exerciții, să scaneze și să imprime zeci de fișe. Pentru unii o nimica toată, dar pentru alții un efort greu de cuantificat!
-au lucrat în „echipă” cu ceilalți părinți pe grupurile de whatsapp sau Facebook, s-au ajutat la instalat aplicații, la rezolvat probleme, au împărțit parole și orare; colectivul clasei iese mult mai unit din această încercare pentru că am învățat lecția valoroasă a prieteniei.
-au pregătit lucrări la AVAP și lucru manual, deși oboseala de peste zi nu putea fi ignorată; au fost inventivi și au lucrat cu ce aveau prin casă, au pictat, au decupat, au învățat cântecele, cu aceeași seriozitate cu care au lucrat la matematică.
-au stat în case săptămâni întregi, au fost ingenioși și au găsit metode ca timpul să treacă frumos, au fost optimiști și încrezători într-un viitor mai liniștit, și-au ascuns fricile și îndoielile, au zâmbit când inima lor era plină de îngrijorări.
Dragi părinți, felicitări din toată inima pentru acest imens efort și pentru toată implicarea în procesul educațional! Nici ministerul, nici inspectoratul, nici conducere școlii nu ar fi putut face ceva semnificativ fără implicarea voastră! Voi sunteți niște eroi!!! Să vă dea Dumnezeu bucurii prin realizările copiilor voștri. Să vă răsplătească munca și să ne ferească pe întoarcNici ministerutoți de vreo experiență asemănătoare!
Hai, vacanță, adu-ne odihna mult dorită!!