Cât de important este să adesăm cuvinte de încurajare celui sau celei alături de care ne trăim viața? Adesea neglijate fără intenție – în graba care ne caracterizează astăzi – s-ar putea să ne lipsească tocmai cuvintele de încurajare pentru a duce o viață de familie pe deplin împlinită. În cadrul acestui articol, dorim să vă încurajăm să la o atitudine de încurajare reciprocă! Exersând-o intensiv, veți vedea cât mult bine aduce!
În cartea lui Charlie W Shedd, Scrisori către Filip-sfaturi unui tânăr căsătorit, apărută la editura Bizantină, (București, pp. 26, 27) am găsit următoarele idei interesante:
„Există un fel de laudă venită din partea unui bărbat, care unge pe suflet orice femeie. Este ceva de genul: „fără tine nu aș fi reușit niciodată!” sau „Ție îți datorez totul!”. Unul dintre motivele pentru care se întamplă aceasta este faptul că femeie are tendința înnăscută de a vrea să fie de folos bărbatului. Este o trăsătura pe care ai să o găsești invariabil la toate femeile de calitate.
Acceptarea cu dragoste a defectelor celuilalt nu înseamnă deloc că trebuie să vă considerați unul pe altul perfecți.
Așa că trebuie să ții minte că există două tipuri de defecte cu care va trebui să te descurci. Mai întâi sunt cele care nu pot fi îndepărtate sau corectate și a căror acceptare trebuie să devină chiar parte a dragostei ce reprezintă structura relației voastre. Apoi sunt și cele ce pot fi îndreptate, iar pe acestea trebuie să le tratați inteligent împreună.
Citește și: 3 modele de soț de care orice bărbat ar avea nevoie
Bineînțeles, un asemenea efort necesită în primul rând un simț al cadenței. Sunt zile în care nu avem niciun strop de dorință de auto-îmbunătățire, zile în care avem nevoie de toată puterea noastră, doar ca să putem trage o dată aer în piept. Aceste situații nu sunt potrivite pentru analiză, ci pentru a ne bucura unii de alții, așa cum suntem. Unele cupluri forțează prea mult. Unele soții pot fi cicălitoare. Numai Dumnezeu știe câte astfel de cazuri am văzut în viața mea, drept pentru care încerc să descurajez cât pot aceste tendințe.
De aceea, a-ți educa soția să fie la fel de onestă și sinceră ca tine este un mare pas înainte.
Iar în momentele în care își va exprima o idee sau o sugestie despre cum poți deveni mai bun, eu în locul tău m-aș obișnui să spun de fiecare dată: „mulțumesc” și atunci când ești sigur că nu urmează să contra-argumentezi sau să ripostezi, poți adauga: „ nu eram conștient că fac acest lucru. Uite, de-aia suntem noi o echipă atât de bună!”.
Acasă înseamnă atât de multe lucruri.
Acasă este un loc de refugiu, de adăpost. Este un loc făcut pentru a te relaxa, pentru a te recupera. Fără fațadă, fii doar tu însuți! Iar în cazurile cele mai bune, acasă devine un loc în care doi oameni își împart entuziamul de a deveni ei înșisi mai buni.
Nu cred că este nevoie să își spun că societatea noastră are nevoie cu disperare de o fundație formată din oameni care-și doresc întotdeauna să devină mai buni. Aceștia sunt oamenii zilei de mâine. Voi ați făcut un lucru foarte bun îndreptându-vă căsnicia înpre a putea spune sincer, amândoi: „Nu ne propunem numai să fim buni unul cu celălalt, dar și unul pentru celălalt, și pentru restul lumii.”
Așadar, încurajare, încurajare și iarăși încurajare!
Acesta este unul dintre secretele esențiale ale unei familii împlinite. Primul pas trebuie să-l facă cel mai înțelept! Apoi, celălalt va trebui să procedeze la fel – chiar dacă după multe și lungi insistențe. Dumnezeu nu va rămâne dator, ci va binecuvânta atitudinea voastră, care în cele din urmă este una de ascultare a voii Lui.