Multe pot fi deranjante într-o căsnicie, dar cicăleala este o adevărată tortură și adesea mulți nu-i rezistă. Ea erodează încet și sigur dorința de comunicare cu celălalt, iar o dată cu aceasta distruge poate principala unealtă în vederea soluționării conflictelor din căsnicie. Dorim să vă încurajăm să vorbiți numai ceea ce trebuie – nu și ceea ce ar putea fi nociv, mai cu seamă în pragul unui conflict! Altfel, veți constata că spuneți cuvinte deosebit de distructive fără să anticipați deloc consecințele lor!
Iată ce relata Mihai Coste în cartea Ilustrații, maxime și reflecții, apărută la Editura Mega în anul 2018:
Se spune că într-o familie soțul și soția se certau tot timpul. Au ajuns la un preot bătrân care i-a sfătuit astfel: „De fiecare dată când sunteți în pragul unui conflict, țineți în gură apă sfințită”. După ce le-a dat apa sfințită i-a lăsat să plece acasă. A funcționat foarte bine metoda. Dar după o lună apa sfințită s-a terminat și au mers iarăși la părintele să mai ia. Acesta le-a spus: „Acum vă mai dau, dar când se termină puteți lua apă din fântână, pentru că și aceasta este bună pentru ceea ce vă trebuie vouă”.
Citește și: Poftim ție cireașa cea mai bună
Un proverb spune că tăcerea este de aur.
Acest lucru este foarte adevărat, mai ales atunci când este pe cale să înceapă un conflict în căsnicie. Să fim sinceri: de câte ori nu am regretat că am continuat să vorbim și să-l cicălim pe celalalt. Fiind convinși acum că dacă tăceam nu ajungeam la atâtea consecințe nedorite? Haideți să învățăm această lecție și să nu repetăm greșeala.
Desigur, se cere un preț: să sacrificăm orgoliul personal, să acceptăm să fim răniți emoțional și să nu ripostăm.
Nu întâtdeauna vom reuși! Încercați însă o dată și veți vedea că nu este greu decât pentru moment. Apoi, având atâtea de făcut zi de zi – pentru noi, pentru copii, pentru alții – parcă nici nu avem timp să ne mai gândim la cât am „suferit”. În schimb va rămâne satisfacția de neegalat că am păstrat pacea în căsnicia noastră.