Este important să spui lucrurilor pe nume, mai ales într-o căsătorie.
De câte ori nu ați auzit un expert în mariaj încercând să explice diferențele dintre ce așteaptări au bărbații și femeile în comunicarea lor?
Ne-am amuzat copios vizualizând un video care prezintă cu exactitate diferențele frustrante în felurile diferite de comunicare ale bărbaților și femeilor.
Faptul este că femeile vorbesc mai mult și foloses comunicarea pentru a-și face ordine în idei si pentru a se simți înțelese – nu neapărat pentru a găsi o soluție.
Prin cercetari recente s-a descoperit până și o bază biologică care explică aceste diferențe. Potrivit unui studiu condus de Universitatea din Maryland, Statele Unite, creierul femeilor conține un nivel mai înalt al unei proteine speciale, care are legatura cu limbajul și care folosește o concentrație mai mare de energie pentru vorbire.
Aceasta ar putea explica și descoperirea lor paralelă, care afirmă că, în medie, femeile folosesc aproape de trei ori mai multe cuvinte pe zi decât bărbații (20.000 versus 7.000 la bărbați).
Așa că, cum pot cele două vaste și diferite stiluri de comunicare să găsească un punct de întâlnire? Vă prezint câteva strategii de aplicat.
-
Gândește înainte să începi conversația!
Dacă ai ceva important și vrei sa împărtășești cu soțul tău, oprește-te o secundă înainte de asta și întreabă-te, „Care este subiectul principal?” Probabil că tot vei fi mult mai explicativă și descriptivă ca și el, dar fiind disciplinată și organizându-ți gândurile, poți rămâne pe subiect. Și îl poți ține pe el în jocul conversației, fără ca el să fie nevoit să te întrerupă într-un efort personal de a înțelege punctul important al conversației.
-
Explică-i cum stă treaba!
Dacă ai avut o zi groaznică la muncă, și vrei doar sa te descarci și să vorbești despre asta fără să te aștepți la vreo soluție sau ajutor, spune-i înainte să începi să îi destainui durerea ta. Ar suna astfel „Am avut o zi groaznică astăzi și trebuie să vorbesc despre asta pentru a mă descărca puțin. Nu am nevoie de vreun sfat sau altceva de acest gen, vreau doar să mă asculți. Este în regulă?” Pe de altă parte, și când ai nevoie de îndrumare sau soluții, lămurește aceasta înainte de a începe conversația. Crede-mă, va aprecia faptul că știe ce set de reguli folosești într-o anumită situație.
-
Respectă-i stilul lui de a comunica in același fel în care îți dorești ca propriul tau stil să fie respectat!
Chiar dacă îți dorești ca soțul tău să îți împărtășească mai multe gânduri și sentimente proprii, nu îl forța pentru că are o gândire de genul „numai fapte exacte”. Fă tot ce poți pentru a schimba vitezele și a gândi în felul său – cel mai probabil focusat pe o soluție sau o concluzie.
Crede-mă, va aprecia efortul și va fi dispus să încerce să înțeleagă stilul tău de a asculta și empatiza atunci când ai nevoie de cineva care sa te asculte.