Pentru fiecare dintre noi, indiferent cum a fost ea, mama a reprezentat fundamentul existenței. De multe ori, însăși imaginea lui Dumnezeu ne-a devenit mai limpede prin mâna mamei, care ne mângâia în vreo suferință, ori prin vocea ei care ne povățuia în orice situație. Dumneavoastră – mamele – sunteți cel mai important formator de suflete! Multe vor fi uitate de copiii dumneavoastră, însă niciodată lecțiile pe care le-ați predat la catedra familiei!
Iată ce relata Mihai Coste în cartea Ilustrații, maxime și reflecții, apărută la Editura Mega în anul 2018:
„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, se spune că naziștii au pregătit un grup de tineri pentru a înfăptui orice crimă la comandă. După ani de antrenament și „spălare a creierului”, comandantul unității militare a venit în fața soldaților și i-a întrebat: „Cine de aici știe Tatăl nostru?” Un tânăr a făcut un pas înainte și a rostit rugăciunea. Comandantul l-a întrebat cine l-a învățat această rugăciune? El a răspuns: „Mama!” Morala: Toți anii de manipulare psihologică nu au putut șterge integral ceea ce mama a semănat în mintea acelui tânăr!”
Citește și: Regretele unei mame cu copiii mari
Ca mamă, în primul rând, învățați-vă copiii să-și împreuneze mâinile la rugăciune. Nu sfârșiți ziua și nu începeți o alta fără să faceți acest lucru. Câte cinci minute este suficient! Dumneavoastră aveți menirea de a-i învăța să apeleze la puterea și la ajutorul lui Dumnezeu. Învățați-i apoi să facă doar binele în viață și să fie altruiști. Fiți exemplu, iar peste ani vor spune cu drag: „Așa am învățat să fac de la mama!”. Obișnuiți apoi să citiți cu ei câteva versete din Sf. Scriptură. Treptat faceţi asta zilnic. Vorbiți-le despre viața Domnului Hristos și despre tot ceea ce a făcut El pentru mântuirea noastră! Nu în cele din urmă, nu uitați să-i duceți duminica la Biserică. Chiar dacă mult vor sta pe afară, mai bine este să petreacă o oră sau două sub streașina Bisericii, decât la televizor sau cu alții care le-ar putea marca nefericit întreaga viață. Așadar, rugăciunea, facerea de bine, citirea Sf. Scripturi și mersul la Biserică trebuie să fie lecţiile pe care le predați copiilor voştri!
Vă dorim să canalizați influența unică pe care o aveți – în calitate de mamă – înspre binele sufletesc al generației care vă urmează!