Când vine vorba de încredere și respect, ni se pare că cei din jur ar trebui să ni le ofere pentru ceea ce suntem noi. Sau pentru ceea ce am făcut pentru ei. Ce se întâmplă când nu le primim? Ba din contră, primim mai multă indiferență, poate chiar dispreț. Putem găsi oare un vinovat?
Vă propun să urmărim acestea, pe diferite categorii de varstă:
-
Încrederea și respectul pentru copiii de pană la 2 ani
Copiilor așa mici sau bebelușilor nu le poți vorbi de aceste lucruri, nu le poți cere să te respecte, să te iubească, să te îndrăgeasca. Copiii când sunt mici, de regulă, se atașează de persoanele care le îndeplinesc nevoile lor de bază. Acestea ar fi: mâncare – când le este foame, somn, schimbat, jucat cu ei și ținut în brațe când simte nevoia sau sunt supărați. Copiii ajung astfel să îi prețuiască cel mai mult pe cei care le împlinesc aceste nevoi.
-
Încrederea și respectul pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani
De la 2 ani copiii încep să perceapă mult mai mult decât credem noi părinții. De multe ori au remarci la adresa părinților: „De ce te joci cu mine jocurile astea de copiii mici? Eu am crescut mare!”, și toată ziua țin să specifice că ei sunt mari, și că ar putea face mult mai multe lucruri. La această vârstă, ca să le caștigi încrederea trebuie să intri în lumea lor. Să te joci cu ei și să încerci să fii ca unul din prietenii lor. Atunci în mintea lor va dispărea pentru o clipă zidul acela de părinte – copil. Însă, după ce se termină joaca, copilul trebuie să știe clar că e gata, și acum lucrurile devin serioase. Are niște reguli de respectat. Dacă vrea ca mama să se comporte frumos, și el trebuie să se comporte frumos. Ne respectăm astfel unii pe alții. Nu ezita nici o clipă să-i explici copilului tău de ce nu este voie să facă un lucru sau altul.
-
Încrederea și respectul pentru adolescenți
Adolescența este cea mai dificilă perioadă din viața oricărui copil. Dacă nu ai investit în relația cu copilul tău până la această vârstă, lucrurile încep să se complice. Adolescentul își dorește libertate, anumite lucruri le discută doar cu prietenii și colegii. Încep să li se pară că știu ei mai bine ca mama și tata cu ce se mânâncă viața asta și multe altele. Încrederea în ce spun părinții scade enorm, încearcă să manipuleze, să obțină bani pentru nevoile lor. Mint ca să poată ieși cu prietenii și colegii. Respectul există cumva, dar doar la nivel de teorie dacă i-am putea zice așa.
-
Încrederea și respectul pentru adulți
Când vine vorba despre adulți, este diferit. Avem pretenția că vorbim cu oameni maturi, care știu ce își doresc de la viață. Încercăm cu toții să ne respectăm unii pe alții că doar suntem oameni și trebuie să ne înțelegem. Și totuși, când cineva îți greșește în mod repetat e greu să-i mai oferi încredere. Îți pui mai degrabă o barieră, ca să te protejezi. Să nu mai suferi, sau să nu mai treci și altă dată prin aceeași situație. Oare este corect acest lucru? Depinde cum stau lucrurile în sufletul tău și dacă ești dispus în refacerea relației de încredere.
Când îți greșește soțul, sau soția zilnic pentru că îi dai o sarcină și nu o îndeplinește, nu mai ai încredere și nu îi mai dai altă dată să facă acel lucru. Cum se câștigă așadar încrederea? Trebuie lucrat cu siguranță din ambele părți.
-
Încrederea și respectul pentru oamenii bătrâni
Oamenii bătrâni de multe ori sunt singuri, sau neputincioși. Ei îi iubesc și-i apreciază pe cei ce le sunt alături în singurătatea lor, sau îi ajută la nevoie. Se aseamănă, aici destul de mult cu copiii. Ei gândesc simplu și urmăresc reguli de politețe, expimări frumoase la adresa lor sau a altora din jur (dumneavoastră, te rog frumos, mulțumesc), apreciază când cineva îi întreabă de sănptate, ei respectă pe cei care au ajuns ceva în viața, chiar dacă nu îi cunosc personal.
Pentru ca relațiile tale să fie bune și pline de armonie oferă încredere, respect, străduiește-te să fii om de cuvânt și nu desconsidera pe cei care sunt mai mici, sau mai jos ca și tine!
Cristina Turbuțan