De ce să mă duc cu flori în prima zi de școală sau grădiniță? Unii părinți poate se gândesc că nu merită. Că dascălii doar merg la muncă și-și fac datoria. Și e treaba lor să o facă cât mai bine. Să-și dea silința, să stea peste program, să forțeze nota atunci când copiii noștri nu vor, să ne explice la telefon și pe whats app când avem nelămuriri sau nu știm cum să-l motivăm pe copil să învețe. E datoria lor nu e așa?
Ia gândiți-vă acum dacă fiecare dintre noi ar avea un asemenea șef. Cum ne-am comporta? Cum i-am răspunde? L-am servi de fiecare dată? Ne-am duce cu drag la muncă? … Înțelegeți ce spun?
Noi le cerem altora, ceea ce nu putem face nici noi.
O treabă este să te duci la muncă, că doar undeva trebuie să muncești ca să-ți câștigi pâinea, și alta este ca în orele de serviciu să fii dedicat și să dai maximul din tine. Nu zice nimeni sa stai peste program sau să faci suplimentare. Aici tu decizi ce faci cu timpul tău liber, în ce îl inveștești. Însă atât cât ești acolo, 4, 6 sau 8 ore să dai tot ce poți să fii cel mai bun.
Citește și: Adaptarea la grădiniță
Acum partea sensibilă este că unii dintre noi lucrează cu copiii. Unii dintre noi, practic, contribuie la viitorul acestei națiuni. Copiii de astăzi, ei sunt generația de mâine. Dacă îi creștem fără nici un pic de responsabilitate, așa vor fi și peste 20 de ani. Ei vor fi medicii, dascălii și conducătorii noștri de mâine. Este o realitate care ar trebui să ne preocupe. Să educi copii nu e un lucru ușor. De crescut ei cresc, căci timpul trece, însă cum cresc, acolo este în primul rând responsabilitatea noastră ca și părinți, apoi a dascălilor.
Dacă un învățător sau profesor este dedicat elevilor săi, se străduiește să-i facă să le placă școala și cartea, acesta este un lucru de admirat și de încurajat. Atenție! Nepăsarea și lenea nu trebuie încurajată, ci pe cei care se dedică. Mă bazez aici pe abilitatea voastră de a distinge!
Să ne înțelegem. Nu sunt pentru a merge cu cadouri și cu plasa la școală, însă o floare în semn de recunoștință poate să însemne mult pentru cineva care este dedicat și privește responsabil lucrurile.
Citește și: Scopul educației
Așa cum tu reacționezi acum la aceste lucruri, așa va înțelege copilul tău că este normalitatea! Ține cont: normalitatea copilului i-o creezi tu. De acolo, el va avea misiunea, atunci când va putea distinge să caute să vadă dacă este bine sau nu ceea ce i s-a transmis, apoi dacă va avea puterea se va concentra să schimbe.
Multă înțelepciune vă doresc!
Voi ce părere aveți? Este ok sau nu să oferim flori la început de an școlar profesorilor sau învățătorilor?
Cristina Turbuțan
Sursa foto: https://www.indiacelebrating.com