Cu cât o instituție este mai importantă ori mai necesară, cu atât va avea mai mulți dușmani. Ei vizează cu totul alte obiective decât binele și bunăstarea omenirii! La fel este și în cazul familiei! Dorim să vă provocăm la vigilență – nu atât împotriva dușmanilor din exterior, ci a celor din interior! În ultimă instanță, aceștia sunt cel mai greu de contracarat, pentru că se folosesc de noi înșine – cei care compunem familia!
În cartea Criza familiei (pp. 101,102) apărută la Editura Sophia în 2011, Antonios Kallierghis scrie următoarele:
„fără îndoială, familia este o legătură între persoane sau o relație între persoane.
Ei bine, atunci primul și marele dușman al persoanei și al familiei este evitarea ostenelii, căutarea comodităților care îl conduc pe om la a crede că i se cuvin toate și că poate să dobândească orice fără greutate.
Al doilea mare dușman este lipsa autenticei comunicări.
Citește și: 10 Aprecieri pentru soțul tău
Tragedia omului contemporan este că dorește să primească, dar nu este pregătit să dea. Cere siguranță, în timp ce el însuși este nesigur. Cât de pregătiți suntem să oferim celuilalt din prisosul virtuților noastre, precum dăruirea de sine, sinceritatea, răbdarea, curajul, iertarea, blândețea, compasiunea? De obicei, ne referim la virtutea dragostei, dar ce este dragostea? Și cât suntem pregătiți și dispuși să ne dăruim, să ne oferim celuilalt și nu să așteptăm să ni se ofere celălalt? Responsabilitatea pentru această situație se atribuie, de obicei, celuilalt, de vreme ce fiecare crede că a pus tot ceea ce putea mai bun în căsnicia sa, că și-a epuizat orice încercare sau că a pus la bătaie orice putere și orice calitate care îi stă în putință.
În sfârșit, încă un dușman puternic care caută să zădărnicească fericirea noastră, trecând neobservat, este strălucirea de suprafață, este violența cu care superficialitatea ni se aruncă în ochi, este zgomotul din afară.”
Citește și: Trăiți real sau mai mult în lumea virtuală?
Fără nicio îndoială, trăim într-un veac al comodității! Cât mai puțin efort, cât mai puțină comunicare – cel puțin, una de calitate, din care să beneficieze și alții – cât mai puțin din toate… pentru alții. Să nu ne conformăm acestui trend! A avea o familie presupune muncă și sacrificiu, multă muncă și mult sacrificiu pentru cei dragi! Multă răbdare, multă iertare, multă dăruire! Mult din toate acestea și altele asemenea… și puțin confort personal! Până la urmă însă, ce înseamnă să fii fericit? Să nu faci nimic sau să faci ceva ce te împlinește? Răspunsul este la noi, la fiecare. Cu siguranță ne-am convins că nimic din lumea aceasta nu ne aduce atât de multă satisfacție sufletească ca și zâmbetele copiilor noștri, ori mulțumirea partenerului de viaţă.