Ziua are 24 ore. De regulă 7-8 ore pe zi dormim, 8-9 ore suntem la muncă, vreo 2-3 ore ne pregătim pentru muncă si mergem până la servici și înapoi acasă. S-a cam dus ziua. Mai raman 4 ore. Asta e timpul nostru. Timp in care facem poate mancare, curatenie, cumparaturi, stam pe facebook sau ne intalnim cu prietenii si rudele.
Este impropriu spus atunci ca familia este pe primul loc pentru mine! Munca pare sa fie pe primul loc. La o analiza simplă, da. Așa pare. Însă nu este chiar așa. Motivațiile și preocuparea ta din fiecare clipă pare să dea tonul tuturor. Trebuie să muncești ca să trăiești. De mult timp, femeile nu-și mai permit să stea acasă să îngrijească de toate. Trebuie să meargă și ele la serviciu. Altfel nu ne ajung banii de cele necesare.
Important este, însă, cum îți gândești lucrurile.
Poți să-ți iei un job care te epuizează fizic și psihic. Care te solicită și acasă, și noaptea, la orice oră. Și atunci toată ziua ta se învârte în jurul său. Sau poți să-ți iei un job în care să știi să delimitezi clar lucrurile. Cât sunt la muncă, uit de grijile de acasă și muncesc ca să fiu productiv în ceea ce fac. Când sunt acasă, uit de muncă și încerc să fac lucrurile cu drag, pentru familia mea. Merită cele 4 ore pe zi.
Știu că sunt mame care în cele 4 ore nu știu cum să alerge să le facă pe toate, să mai petreacă timp și cu copiii și cu soțul. De cele mai multe ori, ceva, sau cineva este neglijat și are de suferit. Apoi apar problemele. „De la o vreme copiii nu mă ascultă”, „Relația cu soțul s-a răcit mult”, „Rudele îmi spun că nu le-am vizitat de 2 luni”, „Ne îmblonăvim că mâncăm numa de la fast-food”, etc.
Sfatul meu este să le iei cu calm. Să delimitezi bine serviciul de acasă, apoi să-ți planifici cu mare atenție treburile pt fiecare săptămână în așa fel încât să acoperi toate nevoile. Poți să ai excepții, însă nu fă din excepții, reguli!
Cum mă organizez eu săptămânal:
LUNI: ies în parc cu copiii o oră și am timp de vizită pentru o prietenă, mama, bunica, etc.
MARȚI: gătesc pentru următoarele 3 zile și mă joc cu copiii în casă.
MIERCURI: o oră în parc cu copiii, apoi spăl haine, aranjez în dulap, calc, zi de curățenie. În casa unde sunt copii este nevoie de două ori pe săptămână să fac curățenie ca să arate cât de cât și să stai cu drag în casă.
JOI: Mâncăm ceva în oraș cu toții, apoi zi de suflet. Mergem la studiu biblic toată familia sau la o seară duhovnicească la biserică. În general este zi dedicată sufletului nostru. Dacă ieșim undeva, nu înseamnă neapărat că trebuie să cheltuim mulți bani. Putem să avem un sandvish în geantă și să mâncăm doar o prăjitură sau o ciocolată caldă. Orice lucru mic. Copiii se bucură enorm.
VINERI: tati ia copiii de la gradiniță și-i duce pentru o oră în parc. Mama merge acasă și se odihnește. O oră pe săptămâna merit! Apoi câte o vizita sau diferite treburi de rezolvat prin oraș.
SÂMBĂTĂ: cumpărături pentru următoarea săptămână, gătit pentru următoarele 3 zile și curățenia săptămânală. Seara, dacă mai rămâne timp și nu suntem prea obosiți facem seara de film în familie. Sâmbătă mai mult tata se joacă cu copiii.
DUMINICA: este ziua Domnului. Încercăm să facem doar activități care zidesc sufletul nostru. Nu-l putem neglija.
Sunt săptămâni în care sâmbăta îmi este ocupată, sau de 2-3 ori pe săptămâna avem musafiri, sau suntem musafiri la cineva. Sunt excepții, și atunci totul se dă peste cap. Timpul se scurtează și intervine dezordinea. Încerc să-mi calculez lucrurile. Nu pot să fac din excepții reguli.
La acest program este important ca toți membrii familiei să participe.
Avem, cu siguranță câteva reguli ale casei. Păstrăm curățenia, pe copiii îi învățăm de mici să fie ordonați (nu știu să-și împăturească hainele, dar să se schimbe singuri și să le pună într-un loc anume, nu împrăștiate toată casa pot). Apoi orice sarcină mică care le pot da și lor, nu mă feresc să le-o dau. Ei se bucură și se simt utili. Copiii de regulă când vin de la gradiniță vor desene. Dacă nu le dau desene, vor să mă joc cu ei, dacă nu am prea mult timp să mă joc cu ei vor să facem ceva împreună. Dar putem face puțină treabă împreună. Și așa sper, și cred că vor crește oameni responsabili și ordonați. E așa important să ai ordine în viață.
Tu cum reușești să-ți organizezi ziua? Este familia o prioritate pentru tine? Ne-ar plăcea să putem citi în comentarii opinia ta. Mulțumim!
Cristina Turbuțan