De nenumărate ori am auzit părinți vorbind în grabă și parcă pe un ton de reproș către copiii lor: „Tu de ce nu ai putut să răspunzi bine la toate întrebările, așa cum a făcut colegul tău?”, „Răzvan ce notă a luat? 9? Și tu doar de 7 ai fost bun?” În mintea părinților, știm, de cele mai multe ori sunt intenții bune. Părinții gândesc că-l impulsionează pe copil, sau îl fac să se simtă jenat și apoi își va dori mai mult. Însă cât de multe lucruri pleacă de aici. Câți copii își caută zilnic valoarea, sensul, aprecierea celorlalți. De fapt un loc în societate. Un loc între oameni.
Am o prietenă care muncește foarte mult. Îi face plăcere să-i slujească pe cei din jur. O face cu drag, este chiar pricepută în multe, însă se hrănește din aprecierile lor. Pentru ea este esențial să-i apreciezi munca. Să-i spui că este excelentă mâncarea pe care a gătit-o, să-i spui cât de mult apreciezi lucrurile făcute de ea. Altfel, nu-i cade bine. Și totuși ce să însemne asta? Mie îmi pare a demonstrație. Demostrație de ceva: „Și eu pot. Sunt capabilă. Am valoare.” Dar e total greșit.
Fiecare om este valoros prin felul lui de a fi. E greșit să cauți mereu să demostrezi ceva. E ca o sete pe care trebuie mereu s-o potolești. Și de unde credeți că pleacă asta? Din copilărie clar! Comparațiile cu cei din jur duc la astfel de lucruri. Și astea sunt cazurile cât de cât fericite. Mulți ajung destul de rău din cauza acestor comparații.
Comparația unui copil cu altul îi distruge încrederea în sine!
Este demostrat asta. Psihologii, medicii, consilierii, preoții, toți o spun. Ai grijă la felul în care îi vorbești copilului tău! Dacă vrei să-l motivezi să se implice în ceva, dacă vrei să-l impulsionezi să învețe pentru o notă mai bună alege calea corectă și directă. Dă-i încredere! Dă-i valoare! Coboară-te la nivelul lui. Dar nu-l subestima!
De cele mai multe ori comparăm punctele slabe ale copilului cu punctele forte alte altui copil
Oamenii sunt diferiți. Au înclinații diferite. Nu poți să le ceri să aibă performanțe în aceleași puncte. Ar fi copii. Și copiile nu au valoare. Copilul tău este unic. Pentru lumea întreagă, dar și pentru tine, ca părinte. Fă-l să simtă asta li va deveni cu adevărat un om valoros.
O comparație poate ucide o relație
De cele mai multe ori prin comparație, copilul înțelege că nu înseamnă nimic pentru tine, ca părinte. Că nu apreciezi ce face. Că nu-l apreciezi ca om. Și apoi merge în altă parte să caute apreciere. Suntem oameni, avem nevoie de aprecierile și încurajările celor din jur într-o oarecare măsură. Ne fac să ne simțim bine. Când nu te simți bine lângă un om, nu-i cauți compania.
Dacă eu nu te compar cu alți părinți, tu de ce mă compari cu alți copii?
Aceasta este fraza care pe mine m-a străpuns. Vă las să meditați în continuare la ea!
Cristina Turbuțan