În ziua de astăzi telefoane și tabletele fură la modul propriu timpul și copilăria celor mici…
Ce s-a intamplat cu copilul fericit, care alergă desculț pe ulița bunicilor? Murdar de noroi, cu genunchii juliți și obrajii arși de soare, cu pietricele în buzunare și cu poala plină de cireșe? Pare o specie pierdută. Înlocuită cu copilul conectat la tabletă sau telefon. Care nu știe să alerge, care are în fiecare zi cursuri de dans și pictura. Căruia îi este frică de furnici și de ploaie, căruia Leapșa sau Hoții si vardiștii i se par jocuri plictisitoare.
Aud mulți părinți în jurul meu care se plâng de copiii lor. Că stau numai la calculator sau pe telefon, că nu știu ce să mai facă cu ei, să-i mai deconecteze de gadget-uri. La noi în cuib, am rezolvat parțial problema căutând A L T F E L de activități care să îi țină ocupați și entuziasmați. Când este cald și bine, stăm mult afară, dar acum când zilele s-au scurtat și vremea este imprevizibilă, ne facem de treabă în casă. Cu băieții de 4 și 2 ani e cel mai greu..sunt foarte diferiți și nu prea se joacă împreună. Dar pentru că vreau să întăresc relația dintre ei le dau activități de făcut împreună, potrivite cu vârsta lor. Vă enumăr câteva dintre ele:
1. În loc de telefoane – Dress up
Cu câteva fulare și eșarfe se transformă în cavaleri, soldați sau zâne. Este minunat să-i vezi cât de creativi sunt!
2. Baie – că și așa le place să se bălăcească
Ii las în cadă cu apă și multe jucării; pare singurul loc unde se înțeleg și se joacă mai bine de jumătate de oră, mai ales seara, înainte de culcare.
3. Cutii de carton
Din seria Ieftin și bun! Când mergem la magazinul din fața blocului și vedem cutii de carton mari, le luăm și le transformăm în orice: stradă pentru mașini, fermă pentru animale, câmp de luptă sau oraș pentru figurine Lego, iar cei mari își fac căsuțe, roboți sau laptop-uri..ideal pentru o după amiază ploioasă!
4. Aluat – în loc de tablete și telefoane
Când vreau să îi țin într-un loc, le fac un aluat simplu (apă, făină, sare) și cu jucăriile de la setul de plastelină modelează cu orele. (trebuie să stau cu ochii pe ei să nu manance din „materiale” sau să nu plece prin casă cu operele de artă).
5. Pictura că ne place să ne măzgălim
Când frațiorii mici dorm, le dau celor mari un bloc de desen, câteva pensule și acuarele; de multe ori, vin și mai cer foi, semn ca „inspirația” este foarte mare!
6. LEGO
Prea multe jucarii sau jocuri care nu pun mintea la contribuție inhibă creativitatea; ideea de la care a pornit inventatorul Ole Kirk Christiansen când a creat celebrele cărămizi a fost aceea de a le oferi copiilor și satisfacția construirii unei jucării, nu doar simpla posesiune. Când un copil face cu mânuțele lui un avion sau o casă din piese mici își dezvoltă imaginația, motricitatea, vederea de ansamblu și capacitatea de a rezolva probleme. Chiar numele, din cuvintele daneze „leg“ și „godt“ înseamnă „a se juca frumos“; Lego este una din cele mai interesante jocuri, atât pentru fete, cât și pentru băieți. Sunt mai scumpe, dar compenseaza prin calitate și rezistență.
7. Seturi de craft
Avem mai multe feluri (bile, mărgele, litere, pom-pom) cu care se joacă cei 3 mari; le bagă pe ață sau elastic, le sortează pe culori sau pe forme, dezvoltându-și foarte frumos motricitatea și concentrarea.
8. Carți – cea mai bună alternativă la tablete
Mergem la bibliotecă o dată pe luna și luam 8-12 carți: enciclopedii, atlase, cărți de povești, carți cu tutoriale care îți arată pas cu pas cum să faci diverse lucruri (animale din hartie, ornamente din conuri de brad, insecte din cofraje de ouă, etc). Fiecare cu preferințele lui, important e să învețe că dacă au nevoie să afle ceva, întai deschidem o carte, apoi intrăm pe google.
9. Cort în casă
Nu știu dacă există copil căruia să nu-i placă să se ghemuiască într-un cort, cu frații sau prietenii lui; le dau cearșafuri și îi las singuri să își construiască un loc de joacă, unde de obicei petrec câteva ore.
10. Decupat și lipit
Copiilor noștri le plac foarte mult aceste activități, chiar aș spune că este preferata. Când se plictisesc, le dau pliante de la Carrefour sau Kaufland și îi rog să decupeze ce vor să cumpărăm data viitoare când mergem în magazin; se lasă cu puțin deranj, dar ce nu face o mamă pentru jumătate de oră de liniște?
Voi cum faceti? Ce alte activități pregătiți pentru zilele friguroase?