Îți amintești poate zicala lui Bambi, din filmul clasic Disney cu același nume: „Dacă nu poți spune o vorbă bună, nu spune nimic!” Aceasta este o lecție minunată pe care o putem transmite copiiilor noștri. Dar există momente stresante, tensionate, grele, când o dăm în bară și spunem cuvinte care rănesc, cuvinte chiar răutăcioase, partenerului nostru. Și când aceste interacțiuni adversare au loc între părinți divorțați, situația lor deja instabilă se înrăutățește.
Deci, cum ar trebui să răspunzi când soțul sau partenerul îți adresează cuvinte dure de față cu copiii? Când soțul sau soția spun cuvinte neplăcute, ne doare, însă multe alte probleme și gânduri iau naștere atunci când toată situația se manifestă în prezența copiiilor.
Vor fi de acord cu el/ea?
Dacă își vor face o impresie greșită despre mine?
Se vor gândi că este acceptabil să se adreseze astfel viitorilor lor parteneri?
Așa că, data viitoare când vor zbura cuvinte grele între tine și soț în fața copiiilor, iată câteva lucruri pe care le poți lua în considerare:
-
Păstrează-ți calmul și nu înrăutăți situația!
Mai simplu de spus decât de făcut. Știu, dar să duci discuția mai departe de față cu copiii, este ultimul lucru pe care ei vor și trebuie să îl vadă. Cu timpul, vor aprecia și respecta autocontrolul tău. Câteodată, tăcerea cea mai înțeleaptă decizie, în situații că acestea.
-
Nu trage copiii în discuția voastră!
Niciun copil nu ar trebui instigat să aleagă de partea cui este, fie că este vorba de o familie întregită sau divorțată. Este ca și cum le-ai cere să se împartă în jumătate.
-
Nu pune gaz pe foc!
Dacă soțul tău începe să te ”atace’‘, este instinctiv ca tu să îți încarci arma și să contraataci. Dar când aceasta se întâmplă, niciunul câștigă, iar copiii sunt cei loviți.
-
Caută să îți exprimi sentimentele rănite într-un moment privat!
Trebuie sa fii sincer cu partenerul, și nu să gândești că răul făcut se va rezolva de la sine. Dacă nu îl confrunți într-un mod calm și rațional, poate deveni un obicei care îți va înrăutăți relația și îți va afecta copiii.
-
Nu jigni sau adresa remarci negative la adresa soțului tău!
După ce confruntarea se termină, evită să spui lucruri răutăcioase despre partenerul tău în prezența copiiilor. Poți desigur să le explici ce este greșit și ce este corect, punând accent pe punctul dureros al discuției. Dar tratează totul dintr-un punct de vedere obiectiv. Vă prezint mai multe puncte despre ce înseamnă să te plângi de soțul/soția copiiilor.
- Fii dispus să ierți și să ceri iertare!
Dacă nici nu vrei sa auzi de împăcare, asta te va răni pe tine, pe partenerul tău și pe copiii tăi. Aceștia din urmă, nu înțeleg problemele din spatele cuvintelor jignitoare. În schimb, înțeleg următoarele: ei își doresc ca părinții lor sa se iubească și să aibă grijă unul de celălalt. Și copiii părinților divorțați nu sunt cu nimic mai diferit. Ei, mai bine spus, își doresc ca părinții lor sa fie îngăduitori unul cu altul și să se înțeleagă.
-
Cere-ți scuze de față cu copiii!
Un prieten de al meu are o vorbă legat de familia sa: „Când noi ca și părinți eșuăm, ar trebui sa reparam imediat daunele.” Dacă copiii tăi sunt martori conflictelor dintre tine și soțul (sau fostul), trebuie sa fie de față și atunci când vă cereți iertare unul altuia. Prin aceasta, vei întări legătură familiei și vei arata un caracter nobil și umil.