Despre cât este de importantă limba engleză pentru copii a scris foarte explicit Dana Războiu aici. Din aceleași considerente în cuibul nostru gălăgios se vorbește și engleză. Prietenii noștri i-au auzit de multe ori pe copii spunând jumătate de propoziție în română, jumatate în engleză și am fost întrebați adesea cum au învățat.
În primul rând, felicitări părinților care reușesc să-și țină copiii departe de calculator și telefon..
noi suntem din cealaltă categorie. I-am expus de mici mai multor limbi străine pe youtube. Desenele și cântecele pentru copii în engleză, franceză, spaniolă, chiar și rusă le-au dezvoltat un auz fonematic deosebit.
Desenele animate cu Peppa Pig sunt o resursă grozava pentru 2-4 ani. Vocabularul de bază, conversațiile simple, limbajul ușor de memorat și reprodus i-au ajutat pe copiii noștri să pună bazele învățării limbei engleze.
De pe Nursery Rhymes, Dave and Ava sau kidscamp au învățat cântecele și rime scurte (le-au căntat de atâtea ori prin casă încât le știm cu toții toate versurile).
Cartile Usborne îmbogățesc vocabularul, sunt foarte atractive pentru copii și dezvoltă limbajul.
Am profitat de opționalul de engleză de la grădiniță și am repetat acasă poeziile și cântecelele pe care le învățau de la teacher. Am cumpărat cărticele de mai jos de la un second hand cu câțiva lei și am formulat dialoguri simple despre culori, forme, animale.
Ne folosim și de jocuri pentru a face învățarea mai atractivă(mulțumim tuși Nuți pentru ele).
Pentru școlarul familiei, pe lângă manualul de la școală mai folosim cărți cu desene și scris mare. Din când în când repetăm cum se scriu cuvintele învățate prin dictare sau autodictare.
Îi încurajăm să citească, să urmărească desene fără subtitrare sau nedublate și să comunice cu alți vorbitori de engleză din familie sau din cercul de prieteni.
Tot de la second hand am luat recent cărțile de mai jos scrise de Enid Blyton, o importantă scriitoare de literatură engleză pentru copii. Pentru 9-10 ani, când vor citi fluent în română vom încerca activități de lectură și în engleză.
Din toamnă începem și franceza la Palatul Copiilor..atunci să vedem cum ne mai înțelegem
Dacă ai vreun sfat pentru noi, despre ce am mai putea face, îl primim cu drag!