Prietenia este unul din lucrurile frumoase pe acest pământ. Să ai cu cine împărtăși momentele tale frumoase și nu numai. Prietenul adevărat îți este mereu aproape indiferent de situație.
Orice părinte își dorește pentru copiii lui tot ce este mai bun, mai frumos, mai sănătos. Cred că unul dintre cele mai importante daruri pe care copiii noștri îl pot primi este darul fraților. Să ai un frate sau o soră (sau mai mulți), este o binecuvântare! De felul în care noi, ca părinți creștem relația dintre copiii noștri, depinde și legătura dintre ei de peste ani.
Copiii învață prin imitare iar puterea exemplului când vine vorba de frați sau surori vine de la părinți. Relațiile sănătoase, puternice, de nezdruncinat se cresc cu răbdare și multă înțelepciune, din primele zile de viață ale copiilor. Pentru aceasta, le spunem mereu:
1. Nu există prieten mai important decât frații tăi!!!
Ei rămân familia ta, orice s-ar întâmpla în jurul tău! Unii prieteni pot să plece, dar frații rămân pe viață!
2. Nu-ți vorbești frații de rău!
Nu povestești situații jenante prin care a trecut fratele tău pentru a face pe plac vreunui „prieten”.
3. Ajută-ți frații!
De exemplu, leagă șiretul fratelui mai mic, ajută-l la aranjarea părului sau la spălatul pe dinți. Copiii sunt încurajați să aibă grijă unii de alții, din proprie inițiativă!!
4. Rezolvați conflictele între voi!
Într-o casă cu mulți copii și multe jucării, apar adeseori conflicte. Pentru că nu-mi place să fiu polițist între ei, să analizez cine a greșit, cine trebuie să renunțe și cine primește jucăria în cauză, am stabilit cu ei o regulă: dacă se ceartă pe o jucărie și nu se înțeleg între ei, le-o confisc și o primesc înapoi după ce se împacă! A fost o lecție pe care au învătat-o foarte repede.
5. Jucati-vă împreună, singuri, fără mami sau tati!
Lego, cuburile sau puzzle-urile sunt mai distractive cu frații tăi!
6. Faceți împreună treaba!
Îi încurajăm să lucreze în echipă, în schimbul vreunei recompense. De exemplu le spun: „Când terminați curățenia în cameră, vă fac popcorn.” Sau „ieșim în parc după ce vă strângeți jocul”. Se mobilizează și se încurajează reciproc neașteptat de bine!
7. Citiți împreună!
Mergem la bibliotecă o dată pe lună și pentru cei mici luăm carți cartonate, cu multe imagini, apoi îi lăsăm singuri să se joace. Ce bucurie când îi vedem pe cei mari citindu-le celor mici sau explicându-le vreo poveste!
8. Bucură-te de succesul fratelui tău și felicită-l cu toată inima!
O notă bună, un dinte căzut, un concurs câștigat sunt motive de laudă și bucurie pentru toți ai casei!
9. Împarte cu frații ORICE primești!
Jucării, dulciuri sau alte atenții se împart între toți ai casei. Bucuria este mai mare dacă ai cu cine să o împarți!
10. Respectă-ți frații!
Fiecare copil este diferit, cu puncte slabe și puncte tari, cu calități și defecte, dar noi îi încurajăm să-și folosească fiecare ce are mai bun pentru a fi ÎMPREUNĂ puternici!
Biblia spune „Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi-n nenorocire ajunge ca un frate.” (Proverbe 17:17) Îmi doresc ca puii mei să creadă și că „Un frate adevărat iubește oricând, și în nenorocire ajunge ca un prieten!”