Înainte să rămân însărcinată, îmi imaginam viața cu un copil sau mai mulți într-un tablou perfect: copiii mei vor dormi toată noaptea, nu vor face scene de plâns sau mofturi la mâncare, eu voi fi ca o zână printre ei, cu soțul de mână la orice pas. Vom pleca în călătorii, vor explora împreună frumuseți și mai ales nu vom fi ca alți părinți, veșnic obosiți și lipsiți de entuziasm . Viața noastră de familie a fost însă cu totul altfel!
Există o mulțime de factori care fac viața proaspetei mămici sau a mamei, în general, mai puțin plăcută:
-
Așteptările nerealiste
Creează un scenariu mult mai „roz” decât realitatea. Mama își simte lumea întoarsă pe dos atunci când lucrurile se întâmplă altfel decât și-a imaginat ea. Inevitabil apare „mom guilt„, vina apăsătoare care măcina puternic încrederea în calitățile ei de mamă: „Sigur fac eu ceva greșit!”, „Sigur aș putea să fiu o mamă mai bună, mai organizată, mai calmă!”, „E vina mea că bebelușul plânge mult!”, etc.
Ca și cum nu ar fi deja destul de greu, se întâlnește cu vreo mămică „scoasă din cutie”, aranjată și veselă, cu care se compară. Încearcă și ea, în mici izbucniri de elan, să fie ca X sau Y, dar competiția cu alte mămici este prea cruntă și demoralizatoare.
După fiecare naștere, îsi propune să slăbeasca măcar 10 kg într-o lună și pentru că nu se întâmpla așa niciodată, cade în plasa tristeții și neîmplinirii. Astfel de presiuni autoimpuse sau forțate din afară (soț, soacră, etc.) fac mult rău și adăugate celorlalte motive, se transformă într-un amalgam de sentimente negative .
-
Influențele nepotrivite
Soacra, cumătra, vecina X și falsele modele (vreo celebritate sau o prietenă care aparent le poate face pe toate impecabil) stârnesc în inima ei multă amărăciune și fură din bucuria împlinitoare a vieții de mămică.
Nu mai spun de oboseala epuizantă, pe care o cunoaște fiecare mamă, care te face să crezi că niciodată nu o să te mai odihnești îndeajuns; lipsa unui somn odihnitor săptămâni la rândul (daca nu ani ) seacă de putere și energie orice mamă.
-
Dezorganizarea
Este un alt factor foarte stresant, care o copleșește pur și simplu; mama simte că nu mai are scăpare, că nu va putea să facă față atâtor provocări și cedează, fără să mai încerce.
Despre singurătatea mamei am mai scris și cred în continuare că este un mare dușman; mama se simte izolată, trista și neînțeleasă. Adăugând oricare alt factor de mai sus obții, inevitabil, o femeie tristă și nefericită.
Unul din cele mai dureroase sentimente care întristează o mamă este lipsa împlinirii; faci în fiecare zi curățenie și în câteva minute casa e întoarsă iar pe dos; gătești oale de mâncare pentru 3 zile și se termină în 5 ore; abia termini curățenia la baie și un prunc neastâmpărat golește sticla de șampon pe jos; speli 2 mașini de rufe pe zi și totuși coșul nu se mai golește; când faci în fiecare zi aceleași treburi și seara nu se cunoaște nimic, simți că muncești în zadar.
Personal am trăit TOATE aceste stări și cred că abia acum mă bucur cu adevărat de postura de mamă:
*nu-mi mai fac planuri multe și nici nu am așteptări prea mari, nici măcar de la o ieșire în parc;
*nu mă mai simt vinovată dacă nu reușesc să gătesc ceva foarte sănătos pentru cină sau dacă vreun copil are crize de plâns în magazin; poate are o zi proastă, poate e supărat și asta e modul prin care se descarcă;
*nu mă mai compar cu nicio mamă; numai eu știu cum e să fiu eu!
*nu îmi mai impun standarde înalte și nu mai vânez perfecțiunea în orice;
*mă depărtez de oamenii care încearcă să mă înfluențeze negativ;
*nu-mi cresc copiii după vreun model sau o carte, ci cunoscându-i și iubindu-i pe fiecare în parte;
*încerc să mă organizez cât pot de bine și să fiu cât mai eficientă în toate treburile;
*vorbesc cu prietenele mele la telefon sau ne întâlnim, iar când sunt acasă mă bucur de singurătate;
*mă simt împlinită cu cât reușesc să fac, în fiecare zi! Nu-i puțin lucru să ții o casă, să faci curat, să gătești, să crești 5 copii!
Dragă mămică,
rezolvarea tuturor problemelor de mai sus stau în mintea și inima ta! Știu că ești obosită, copleșită de griji și treburi; nu aștepta să vină cineva să te tragă din negura aceasta care te învăluie. Cu pași mici, încearcă să te transformi în mama care se bucură în fiecare zi de copiii ei și de viață! Ești minunată și poți s-o faci!!