Probabil că părinții singuri citesc titlul acestui articol și gândesc : „Ha! Au limitat lista la doar 5 dificultăți?” Ca să fim corecți, ne dăm seama că provocările întâmpinate în îngrijirea copiilor sunt nenumărate. Dar sunt unele greutăți specifice fiecărei persoane în parte și altele care sunt dificile și necesită timp. Prin urmare, aceasta este o trecere în revistă a dificultăților comune cu care se confruntă o mamă singură, dar și o serie de încurajări și sugestii care să vă ajute să le depășiți.
-
Constrângerile financiare
Cele mai frecvente evenimente din viață care duc la a fi părinte singur – moartea, divorțul, etc. – vă afectează mai mult decât statutul marital. Vă afectează echilibrul financiar. Fac ca toate greutățile să fie duse de un singur adult. Când, în mod normal, ar trebui să fie împărțite la doi. Chiar dacă sunteți părinte adoptiv, singur și alegeți provocarea de a vă descurca așa, tot este dificil. Mamele singure, deseori trec prin chinurile iadului, așteptând pensia alimentară, pe care nu o mai primesc. Sau plătind avocați pentru a obține ceea ce ar trebui să li se plătească. Și, întotdeauna, par să fie mai puțini bani în cont decât ceea ce ar fi necesar copiilor.
În timp ce nu-i puteți controla pe ceilalți (ca de exemplu, un fost soț), vă puteți controla deciziile și puteți să vă organizați și să vă planificați cum vă gestionați banii, pentru a reduce stresul. Puteți vorbi cu un consultant financiar, sau chiar cu prieteni, ca să vedeți cum își gestionează aceștia finanțele. La Organizația Agape am avut un workshop pe tema finanțelor. Vă invităm să-l ascultați aici.
Citește și: Cine îți fură bucuriile vieții de mămică?
Și nu uitați: lucrul de care copiii au cea mai mare nevoie – dragostea voastră – este cel pe care îl aveți din belșug. Oferiți-le cu dărnicie dragostea voastră și nu mai lăsați ca sentimentul de vină să vă controleze, pentru că nu puteți să le dați orice lucru material pe care și-l doresc. Nici nu este spre binele lor să aibă tot ce și-ar dori material.
-
Izolarea socială
Mamele singure spun adesea că se simt câteodată prinse sub un munte de responsabilități, care nu le lasă niciodată timp să investească în prietenii. Cu atât mai puțin în găsirea unui partener de viață. Mamele singure care lucrează spun că vina, de a-și lăsa copiii seara pentru a face ceva doar pentru ele, este covârșitoare. Puteți adăuga la aceasta și costul de a angaja un babysitter și de a ieși în oraș pentru a avea alte interacțiuni și pare aproape imposibil de realizat. O mulțime de dificultăți…
Aveți nevoie de prieteni și încurajări, așa că aceasta nu este o preocupare deloc frivolă. Căutați medii care vă permit să petreceți un timp să socializați, în timp ce copiii sunt ocupați și se pot distra cu alte activități. Spre exemplu un grup restrâns la biserică, ce oferă îngrijire pentru copii, o clasă de gimnastică la o sală care are spațiu de joacă pentru copii sau o întâlnire de joacă cu alți părinți. Și, poate că ar trebui, măcar o dată pe lună, să vă permiteți luxul acelui babysitter sau să lăsați copiii în grija altui părinte pentru a putea cina cu prietenii și să discutați într-adevăr despre ceea ce vi se întâmplă.
-
Presiunea de a lua decizii
E greu să fii părinte. Sunt o mulțime de dificultăți, de zone gri și jocul se schimbă zilnic, pe măsură ce copilul crește. În cazul părinților căsătoriți, este cel puțin un alt adult cu care puteți vorbi și împărți povara luării deciziilor complicate. Părinții singuri duc ei înșiși povara tuturor acelor alegeri grele – la ce școală să îl înscrie, care prieteni sunt ok sau când este copilul suficient de matur pentru a-i da un nou privilegiu sau o nouă responsabilitate. Povara emoțională o poate dărâma rapid pe mama singură.
Căutați un om de încredere, în probleme de parenting sau gândiți-vă la câteva persoane. Poate fi un prieten de la biserică, pot fi părinții voștri, un preot sau un consilier. Asigurați-vă că persoana aleasă vă împărtășește valorile fundamentale. Astfel, sfaturile pe care le veți primi vor fi în conformitate cu acestea. Deși decizia finală, ca părinte, va fi tot a voastră. Faptul că veți primi un feedback, vă poate ajuta să reduceți anxietatea și vă poate încuraja să faceți acele lucruri dificile, pe care parentingul le presupune uneori.
-
Vina
Oare există o limită a sentimentului de vină pe care îl simte un părinte singur? Dacă știi că deciziile tale (unele pe care poate le regreți) au contribuit la actuala situație a familiei tale, sentimentul de vină apare cu certitudine. Te simți vinovată pentru lucrurile pe care financiar nu le poți asigura. Pentru timpul petrecut departe de copii. Pentru lucrurile pe care pur și simplu nu le poți face din cauza situației tale. În ciuda faptului că ai tăi copii au un singur părinte, te îngrijorezi zilnic de efectul pe care îl va avea asupra lor și te simți responsabilă.
Citește și: 5 modalități prin care mamele singure își pot purta de grijă
Dacă statutul tău de celibatară este rezultatul unei decizii proaste: asumă-ți greșeala. Învață din ea și mergi mai departe. Cu toții facem greșeli și vina pe care o simțim ne ajută, atât timp cât ne ajută să ne corectăm problemele și să devenim mai buni. Dacă situația ta actuală este rezultatul greșelii celuilalt, fă-ți o favoare și iartă-l. Povara mâniei este prea mare ca să o porți mereu cu tine. Nu poți călători în timp ca să îndrepți trecutul, dar poți face tot ce îți stă în putere să faci ziua de azi mai bună – așa că focusează-ți energia în asta. Fii un bun exemplu astăzi și încrede-te în Dumnezeu, că El va fi Cel care va completa ce lipsește și nu stă în puterile tale.
-
Oboseala
Hai să recunoaștem: faci de una singură ceea ce ar trebui să fie un job pentru două persoane. Faptul că te simți deseori obosită fizic, emoțional și spiritual nu este doar în imaginația ta. Dar, pentru că copiii tăi depind de tine, nu îți poți permite să te forțezi ca să depășești orice limită. Trebuie să ai grijă de tine și de sănătatea ta pentru a fi acolo pentru ei. Nu lăsa dificulățile apărute să te epuizeze.
Găsește o cale de a-ți lua o pauză, chiar dacă trebuie să lași copiii în grija unui alt părinte singur pentru a o obține. Petrece acel timp pentru a-ți reîncărca bateriile în așa fel încât să continui să simți beneficiile și când vei redeveni extrem de ocupată cu exerciții fizice, creștere spirituală sau demodatul, dar bine meritatul somn. Aruncă o privire la aceste rapide și ușoare mijloace de a avea un plus de energie! Nu este egoist ca să întreții motorul care face căminul tău să funcționeze: adică pe tine!