Cu siguranță nu o dată v-ați chinuit să reparați un obiect care vă aparține pentru că nu v-ați permis să cumpărați un altul. De ce în cazul căsniciei ar fi altfel? Vă încurajăm să evitați cu desăvârșire ideea de divorţ – înlocuire a partenerului căsniciei! Este doar o iluzie – adesea încurajată de noi înșine și de alții – să credem că o a doua casnicie va fi obligatoriu mai fericită decât prima!
Iată ce relata Mihai Coste în cartea Ilustrații, maxime și reflecții, apărută la Editura Mega în anul 2018:
„De ce aruncaţi acel dulap?” – au întrebat pe doi bătrânei un cuplu de tineri proaspăt căsătoriţi. „Pentru că s-a stricat şi am cumpărat unul nou!”, au răspuns ei. „Pe vremea noastră”, au spus cei doi soți în vârstă, „lucrurile stricate nu se aruncau, ci se reparau!”. Morala: O căsnicie se repară, nu se înlocuiește!”
Cum se repară o căsnicie? Cu siguranță, dând dovadă de multă răbdare. Amintiți-vă cât timp ați petrecut reparând un obiect pe care l-ați considerat de neînlocuit și câtă atenție ați acordat fiecărui detaliu. La fel trebuie să procedați și în căsnicie. Nu vă grăbiți, nu trageți concluzii pripite și nu ziceți: „Știam că nu are nici un rost. Nici nu știu de ce am încercat să fac ceva!”. Oricât de întunecat vi s-ar părea orizontul, dacă aveți răbdare s-ar putea ca mâine să se însenineze! Apoi folosiţi cele mai potrivite cuvinte pe care le puteți spune, dovediți preocupare față de celălalt, ascultați activ, răspundeți la întrebări cu cât mai multă transparență. Apelați, dacă trebuie, la un preot sau la un consilier care vă poate ajuta. Soluțiile primite vor fi mai obiective și poate vindecarea se va ivi mai repede.
Vă dorim să vă reparați cu succes căsnicia voastră!