Câte dintre carențele familiei de astăzi nu pleacă de la indisponibilitatea de a-l asculta pe celălalt? Pe de altă parte, câtă împlinire am experimenta în familie dacă ne-am face întotdeauna timp să ne ascultăm unii pe alții? Dorim să vă încurajăm să adoptați un spirit de ascultare în familia dumneavoastră! Nu uitați că orice bună comunicare, începe cu o atitudine autentică de ascultare reciprocă!
Traian Dorz scria în cartea Scumpele noastre surori, tipărită recent la editura Oastea Domnului, Sibiu, (2010, p. 79), următoarele:
„Deprinde-te cu ascultarea, care îți va umple inima și casa totdeauna de pace, de odihnă și de mulțumire. Ascultarea ta te face să afli că puterea ta stă în slăbiciunea ta. Că stăpânirea ta stă în ascultarea ta. Că, cu atât voia ta și părerea ta vor fi mai ascultate, cu cât vei fi mai gata să asculți tu de voia și de părerea alor tăi.
Cine vrea să fie ascultat trebuie să învețe mai întâi el să asculte. Ca fiică – trebuie să asculți de mamă… Ca soție – trebuie să asculți de soț. Ca soră – să asculți de frați. Ca mamă – să asculți de copii. Ca și credincioasă, să asculți totdeauna de Hristos. În felul acesta te vei face totdeauna iubită și ascultată. Iar ca smerenia și ascultarea să nu-ți fie niciodată grele, urmează-l pe Hristos, Domnul tău, și învață de la Sfânta Fecioară smerenia și ascultarea ei!
Ascultarea fiului de Tatăl a fost ascultarea izvorâtă din iubire. Smerenia Fecioarei față de Domnul ei a fost o smerenie izvorâtă din iubire. Iubirea să te facă să te smerești și să asculți! Căci atunci nu numai că acestea nu-ți vor părea grele niciodată, ci mai mult, în ele vei găsi fericirea ta și a căminului tău. Astfel înarmată, vei putea să mergi spre crucea pe care ți-a rânduit-o Dumnezeu.”
Cu siguranță merită să vă opriți 15 minute din tot ceea ce faceți și să meditați la următoarea întrebare:
Când mi-am luat timp ultima dată ca să-mi ascult atent soțul sau soția, respectiv copiii sau părinții?
Dacă a trecut mult de atunci, poate încerci să faci acest lucru săptămâna aceasta sau poate chiar astăzi. Vei fi uimit să constați câte frustrări se rezolvă astfel. Sau câte informații suplimentare afli, ori câte stări afective ajungi să le împărtășești mai bine? În final, când vei trage linie, vei constata că nu ai avut decât de câștigat. Însă dacă te vei întreba: de ce nu fac acest lucru mai des? – cu siguranță merită să reflectezi și la următoarea provocare:
Când mi-am luat timp ultima dată să-L ascult pe Dumnezeu?
Ascultându-L mai mult pe El vei constata că ești motivat și știi cum să-i asculți mai bine pe ai tăi! Fiind Creatorul nostru, El știe cel mai bine cum să ne capaciteze pentru o atitudine de ascultare. Mergi duminică la Biserică, apoi citește Sfânta Scriptură, iar după aceea spune-i în rugăciune că tu nu știi cum să asculți și că ai nevoie să te învețe. Nu știm sigur cum sau prin cine, dar El o va face! Și iată cum, vorbind cu Dumnezeu și învățând să-L asculți, vei învăța să-i asculți și pe cei dragi!
Vă dorim să vă ascultați cât mai mult reciproc și împreună să-L ascultați pe Dumnezeu!