Poate adaptarea la gradiniță pare un subiect banal, însă doar pentru că îl analizăm prin prisma experienței noastre de adulți. Ce ar fi dacă ne-am pune în papucii copilului nostru, dacă mâine am merge la grădiniță fără să știm prea multe sau mai nimic despre lumea de acolo? Ce am simți? De ce ne-ar fi teamă? Dorim să vă provocăm la un exercițiu de empatie în raport cu copilul dumneavoastră! Foarte succint vă vom propune mai multe sugestii practice, care vor avea darul de a vă ajuta să vizualizați mintal ceea ce este în sufletul său!
Iată ce afirma autorul cărţii Sufletul copilului vostru, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, (București, 2017 pp. 38-40):
- Niciodata să nu mințiți! Copilul nu se duce „în vizită” și nici într-un „loc magic”: el se duce la gradinița. Daca își dă seama că îl mințiți în aceasta privință, cine îi poate garanta ca nu l-ați mințit când i-ați promis ca o sa veniți după el? Iar teama ca o să rămână singur este una dintre cele mai serioase frici ale copilului.
- Cu mult înaintea începerii mersului la gradinița sincronizați programul zilnic al copilului cu regimul de gradiniță.
- Daca tot nu vă părăsesc anumite îngrijorări și temeri, în niciun caz să nu le împărtășiți copilului. Nici măcăr să nu păreți îngrijorați!
- Țineți minte că, în primele cateva zile, aveți dreptul sa stați la gradinița împreuna cu copilul.
- Prima data sa nu-l lasați pe copil la gradinița mai mult de doua sau trei ore. Este inadmisibil sa-l „parasiți” acolo de la început pentru o zi întreaga!
- La început aduceți copiii la gradinița la ora cand sunt obișnuiți sa se plimbe și nu dimineața.
- La desparțire, nu uitați sa-l asigurați pe copil ca veți veni dupa el neaparat și repetați-i mereu ca îl iubiți.
- Plecand, luați-va ramas bun de la copil ușor și repede. Dacă vă veți lua rămas bun de la el mult timp, cu o mână îngrijorată, îi veti provoca copilului anxietate, ba chiar și panică.
- Dați-i cu el copilului jucăria favorită, care îi va încălzi inima.
- Spuneți-i educatoarei care este numele de alint al copilului, povestiți-i despre preferințele lui.
- Nu programați în această perioadă de adaptare vaccinuri, ședințe la stomatolog și alte lucruri care pot traumatiza psihicul copilului.
- Nu îl certați pe copil că se poartă rău! Înțelegeți că nu el, ci adaptarea lui este capricioasă și se încăpățânează!
- În week-enduri respectați programul de grădiniță.
- Acasă jucați-vă cu copilul de-a grădinița și una dintre jucării să-l reprezinte chiar pe el. Observați ce „face” jucăria respectivă, despre ce „vorbește”; ajutați-o împreună cu copilul să își „găsească prieteni” și rezolvați prin intermediul ei problemele lui, orientând joaca spre rezultate pozitive.
Poate nu toate cele pe care vi le-am sugerat vi se potrivesc! Fiecare familie și fiecare copil trăiește propria experiență, unică și inconfundabilă. Poate unele dintre sugestii ar fi bune, dacă ar fi ușor sau radical reformulate. Simțiți-vă liberi să o faceți.
Oricum, ceea ce dorim să rețineți este că grădinița este o experiență nouă pentru copil și că trebuie să-i acordați maximă atenție.
Dintre toate, comunicarea constantă cu el sau ea va conta cel mai mult. Transmiteți-i sentimentul că dumneavoastră poate să vă spună orice. Apoi ascultați orice și reacționați numai la ceea ce este cel mai important. Ignorați micile inadvertențe, care vor trece așa cum au venit.
Acordați atenție însă temerilor care se dovedesc a fi mai profunde, identificați cauza lor și anulați-i efectele.
De regulă, la această vârstă sunteți cel mai potrivit terapeut pentru copilul dumneavoastră, iar terapia pe care trebuie să o faceți este una simplă care vizează înlăturarea gândurilor întunecate. Aveți atât experiența necesară, cât mai ales relația personală cu copilul, care vă recomandă pentru această misiune. Iar ceea ce nu puteți face dumneavoastră, va face Dumnezeu. Învățați-vă copilul să se roage, să-I spună Lui orice problemă și să creadă că El poate rezolva orice nu vă stă în putere dumneavoastră. Împreună cu Dumnezeu puteți face minuni!
Vă dorim tuturor succes la grădiniță și adaptare cât mai ușoară!