Adeseori nu înțelegem ce le trece adolescenților prin cap. În cazul meu, asta s-a întâmplat cu unul dintre băieții mei. Era un băiat cuminte și ascultător, așa că, atunci când a devenit adolescent nu mi-am dat seama că avea foarte multe îndoieli asupra sa. A pus totul pe seama că tot ce i s-a întâmplat s-a bazat pe lucruri pe care le-a perceput incorect. Sunt multe minciuni pe care adolescenții le cred, care influențează negativ percepția asupra lor și asupra lumii.
Chiar dacă crezi că copilul tău este bine, fii atent în timpul acestor ani și discută regulat cu el așa încât următoarele minciuni să nu prindă rădăcină. Aici sunt 8 minciuni pe care adolescentul le crede:
1. Nimeni nu mă înțelege!
Asta este ceva ce auzi adeseori pentru că sunt în proces de maturizare și nu mai vor să fie tratați ca și copii. Ascultarea este parte din soluție. Nu căuta să corectezi întotdeauna sau să oferi o soluție, dar simpatizează cu el. Lasă-i să spună tot ce au pe suflet. Lasă-i să vadă că îi înțelegi.
2. Să fiu popular mă face fericit!
Tu nu îți dorești ca și copilul tău să fie popular, dar el vrea să fie parte a unui grup și să aibă prieteni. Ajută-l să înțeleagă că trebuie să își aleagă prieteni buni și altruiști.
3. Dacă nu iau note mari niciodată nu voi face facultate!
Există o foarte mare presiune din partea societății ,să intru la cea mai bună facultate. Și părinții îi presează de asemenea. Dar un studiu pe care l-am citit arată că cei mai buni studenți de la universități mai mici s-au descurcat în viață mai bine decât studenții mediocri de la cele mai mari universități. Dacă reușești să fii în top într-un mediu mai mic, îți dă încredere să reușești în unul mai mare. Câteodată să duci copilul la cele mai bune școli nu este în interesul lui.
4. Nimeni nu muncește ca mine!
Asta arată doar imaturitate. Experiențele vieții aduc înțelepciune și într-un final vor înțelege că toți muncesc. Dar cum în ziua de azi mass-media face să pară că totul este ușor, excelând în sport și luând note mari, trebuie să fim siguri că copii noștri înțeleg realitatea.
5. Dacă aș avea o prietenă/prieten aș fi fericit!
Mă doare sufletul când aud minciuna asta. Este crezută atât de fete cât și de băieți. Am observat-o cel mai adesea la fete. O fată începe să meargă la întâlniri pentru că primește atenție și emoțional se simte împlinită dar când totul se termină, se simte goală și deziluzionată așa că sare în altă relație. Cu fiecare prieten nou devine disperată și alege fără să mai gândească. Încurajați-vă fiicele și fii că pot fi fericiți și singuri.
6. Dacă nu sunt perfect sunt un ratat!
Am văzut asta la unul din băieții noștri. Era un atlet excelent și un foarte bun jucător de baschet. Dintr-o dată, pe măsură ce înainta în vârstă și a început să participe la competiții mai mari, se bloca și nu mai putea arunca la coș. Se temea că dacă ratează aruncarea ar deveni un ratat. I-am spus că toți mai ratează. Nimeni nu-i perfect.
7. Părinții mei nu vor ca eu să mă distrez!
Există o linie fină între a-i proteja și ai inhiba pe adolescenții noștri. Ajută-i să înțeleagă că nu-i oprești de la distracție doar vrei să vezi ce alegeri fac și dacă sunt înțelepte. Și apoi te rogi mult. Nu vrei să facă anumite lucruri doar pentru că le este frică de tine. Dacă nu sunt foarte multe locuri de distracție sigure pentru ei , trebuie să te gândești la ceva care să-i distreze și să fie sigur și ce trebuie.
8. Nimic n-o să fie bine!
Am avut un copil care și-a pierdut orice speranță. Liceul poate să fie greu, școala generală la fel. Dacă crezi că copilul tău crede minciuna asta trebuie să faci tot ce poți să-l oprești. Încearcă să înțelegi de ce se simte așa. Ce le rănește respectul de sine? Creează diversiune: un hobby, un grup la biserică, familie. Nu lăsa să continuie. Dă-i copilului speranță. Du-i în vizită la universități din timp să-și creeze o idee. Fă-le cunoștință cu o persoana care știi că au trecut prin aceleași frământări și le-a depășit. Vorbește cu adolescentul tău cât de mult poți, dar ascultă mai mult decât vorbești, ca să poți să-ți dai seama în ce minciuni crede.