În zilele noastre de foarte multe ori părinții se confruntă cu o luptă internă în ceea ce privește expunerea copiilor la tehnologie.
Cei mai mulți dintre noi stiu că unii experți sunt îngrijorați de utilizarea excesivă a ecranelor dispozitivelor electronice, iar efectele tehnologiei la copii dar și în societate au încă nevoie de multe studii ca să stabilească dacă sunt sau nu nocive aceste expuneri. În același timp trebuie să recunoaștem că tehnologia a devenit o necesitate în viețile noastre iar echilibrul pe care trebuie să îl impunem expunerii copiilor noștri la aceste dispozitive electronice devine complicat și greoi. Mai ales că majoritatea studiilor sunt încă în curs de desfășurare.
Este ușor să fi prins de toate opiniile în contradictoriu despre acest lucru și de aceea mai jos găsiti 6 minciuni crezute de părinți despre tehnologie și copii și cum cunoașterea adevărului poate ajuta părinții să ia decizii înțelepte într-o eră digitală.
Minciuna#1 -tehnologia o să întărească prieteniile copilului meu
Mulți dintre noi cred că tehnologia ne ține conectați la tot ce înseamnă evoluție, noutăți. Și lăudăm beneficiile textelor, teleconferințelor, a mediilor sociale însă din ce în ce mai mult conectiile interumane reale dispar. O prietenie curată cu o persoană cere o investiție de timp și conexiunile online pot îmbunătăți aceste relații însă niciodată nu le pot înlocui complet.
Dacă vreți ca, copiii voștri să aibă parte de o viață socială sănătoasă, oferiți-le oportunitatea să o facă departe de tehnologie. Sau fără ca aceștia să fie întrerupți de dispozitivele electronice. Și astfel încurajați interacțiunile umane directe învățându-I să își construiască prieteniile reale.
Citește și: Cum ținem copiii departe de telefoane și tablete?
Minciuna #2 : tehnologia îmi ajuta copilul să avanseze academic
Școlile includ din ce în ce mai mult tehnologia în cursurile școlare, dar trebuie să știți că prezența acestor dispozitive electronice nu vă vor face copilul un geniu. Tehnologia în școală nu este prezentă de prea mult timp ca să garanteze că folosirea ei chiar ajută în avansarea academică.
Dimpotrivă sunt studii care sugerează că de fapt prezența tehnologiei inhibă procesul de învățare. Aceasta deorece scade nivelul atenției și obosește extrem de mult sistemul nervos central al școlarului .
Multe programe software pe care copiii noștri le învață astăzi vor fi învechite până la terminarea studiilor. Cu toate acestea, abilități precum rezolvarea problemelor, gândirea profundă și autoreglarea sunt fundamentele unei vieți de învățare și acestea sunt cultivate cel mai bine prin experiențe din lumea reală.
Minciuna #3 –Copiii mici trebuie să folosească tehnologia mai puțin decât adolescenții
Pe măsură ce adolescenții capătă independență, părinții uită că aceștia încă au încă nevoie de securitatea conexiunilor familiale puternice. Creierul adolescenților este în regim de creștere rapidă. Tranzacționarea relațiilor din viața reală pentru interacțiuni online reprezintă un pericol real pentru sănătatea lor. Adolescențiii au nevoie de exerciții fizice, timp petrecut afară și de interacțiuni sociale și familiale pentru a-i ține înrădăcinați în viața reală. Încurajează-ți adolescentul să isi formeze o identitate sănătoasă, să rămână conectat și implicat în viața reală.
Minciuna #4 – Perioada de timp petrecută pe ecrane nu contează atât timp cât conținutul este bun.
Aplicațiile educaționale și jocurile creative pot părea inofensive, dar creează stimulare care împiedică învățarea și favorizează dependența. Conținutul este important însa și mai important este modul în care este livrat. Acordați atenție timpului petrecut de copilul dumneavoastră pe un dispozitiv și asigurați-vă că cea mai mare parte a zilei lui are loc în lumea fizică, nu în cea digitală.
Citește și: Comportamentele nedorite ale copiilor
Minciuna #5- Interesul în tehnologie este aceleași ca orice alt hobby.
Ne place să credem că interesul copiilor noștri pentru ecrane este ca dragostea lor față de animale sau de muzică. Însă majoritatea copiilor nu-și folosesc dispozitivele pentru că vor să fie programatori într-o zi.
Tehnologia ecranului este concepută pentru a atrage oamenii și a-i menține agățați, făcându-i apți pentru suprafolosire și abuz. Activitățile din lumea reală nu amenință ciclurile sănătoase ale somnului. Și nici nu creează anxietate în absența lor. Și nici nu prezintă un risc pentru dezvoltarea cognitivă, cum ar fi ecranele. Dacă copilului tău îi este greu să-și nu foloseasca dispozitivul pentru ceva vreme sau să găsească alte interese, este posibil să fie timpul pentru a lua măsuri mai stricte.
Minciuna #6- Tehnologia este peste tot; este inutil pentru mine să încerc să limitez utilizarea copiilor mei
Pe măsură ce copiii cresc își doresc să aibă propriul dispozitiv. Iar cu cei mici, libertatea de care se bucură părintele, permițându-i copilului lor să joace pe un ecran este de necontestat. Însă se poate și este foarte important să opunem rezistență în a pune tehnologia la dispoziția copilului. Deciziile luate astăzi pentru a proteja creierul în creștere le ve-ți vedea în viitor.
Copiii mei de zece ani interacționează cu tehnologia în mod regulat la școală și acasă. Dar totuși petrec mai mult timp citind și jucându-se cu prietenii decât în mediul virtual.