Eram destul de matură când m-am căsătorit și ați crede că ar trebui să fi învățat să am ceva ce este foarte important într-o căsătorie bună – maturitatea emoțională. Din păcate, nu am avut. Eram critică. Eram manipulativă. Mi-aș dori să pot spune că nu mai sunt deloc așa, dar nu pot!
Fără maturitatea emoțională , este foarte greu să ai un mariaj stabil, iubitor, decat dacă ești căsătorită cu un înger sau un om foarte abătut. Tu ești matur(ă) din punct de vedere emoțional? Consultați aceste 5 semne ale maturității emoționale pentru a afla.
-
Critici cu atenție
Cu toții avem lucruri care ne deranjează sau ne supără la soții noștrii. Modul în care gestionăm sau exprimăm acea neplăcere sau supărare față de soții noștrii, arată nivelul nostru de maturitate emoțională. O soție matură emoțional îsi va păstra calmul în loc să explodeze. Ea își va respecta soțul, în loc să-l atace cu sarcasm și vorbe dure. Ea își va alege cu grijă momentul de critică, pentru că cine ar vrea să fie luat la rost înainte de a se da jos din pat, sau când este extenuat. În cele din urmă, toate criticile vin din dragoste. Scopul său este să-i ajutăm sincer pe soții noștri, să nu intrăm într-un conflict nesfârșit cu ei.
-
Îți sacrifici cu eleganță dorințele … (uneori)
Nu întodeauna primim o răsplată pentru sacrificiile făcute. Într-o dimineață cand copiii mei erau în faza „mâinile peste tot”, soțul meu mi-a zis fără nicio grijă că iese în oraș la o cafea. Eu eram într-o stare de agitație. Nu vroiam să stau acasă cu copiii. „Și eu ? ” îmi venea să strig… Dar nu am făcut-o. Am acționat într-un mod grațios și l-am lăsat să plece. Când s-a întors mi-a zis că a trecut cu mașina pe lângă o casă care ne-ar fi plăcut amândurora s-o putem cumpăra, dar nu ne-o puteam permite. Însă, în acea dimineață prețul era scăzut substanțial. Pe scurt, lăsându-l să meargă la cafea, ne-a adus ocazia de a avea casa visurilor noastre.
Sacrificiul presupune compromis. Dăm dintr-o parte, ca să primim în cealaltă, nu într-un mod manipulativ, așa încât nici soțul, nici soția să simtă că fac totu din nevoia de a da.
-
Ești amabilă chiar și atunci când soțul tău nu este
Chiar și cel mai respectuos soț își mai pierde cumpătul din când în când. Când soțul tău zice sau face ceva nepotrivit, reacția ta inițială este de a riposta. Maturitatea emoțională presupune o abordare diferită. Nu intensifica conflictul! Ai posibiliatea de a te afirma în mod ferm: „Stii ceva, nu a fost drăguț din partea ta și m-a durut ce mi-ai zis”. Aceasta este de departe un mod diferit si mai matur decât „Ești un nesimțit! De ce nu te uiți la tine înainte de a mă ataca!”
Citește și: 4 pași cum să te porți u persoanele care te enervează
-
Ești constant emoționată
Există o zicală despre un fost rege al Angliei, care pe mine una mă sperie: „A fost cel mai bun, când vremurile erau bune”. Cu alte cuvinte, totul e bine atât timp cât viața își menține cursul. Copilașii și adolescenții nu sunt maturi emoțional și nici nu se așteaptă să fie. Atunci când lucrurile nu ies cum vor ei, devin furioși. Fluctuațiile lor emoționale sunt extreme.
O soție matură emotional face față momentelor bune și rele cu o constanță esențială. Ea nu este un robot, dar în funcție de ea, soțul ei poate face față situațiilor în mod matur și atent.
-
Recunoaște atunci când greșești și nu păstra ranchiună
Soțiile mature emoțional pierd în mod elegant și când trebuie să-și recunoască înfrângerea, nu se supără și nu țin ranchiună. Ele trec de dezamăgire cu o atitudinea: „Cu siguranță am ceva de învățat din situația asta”.
Eu întotdeuna argumentez păreri de care nu sunt 100% sigură. Aceasta nu este o trăsătură bună. Am fost pusă în multe situații în care a trebuit să-mi înghit mândria și să-mi cer scuze profund. Am parte de multă practică când vine vorba de a recunoaște că am greșit.