Atunci când copiii mei erau toți la scoala primară sau mai mici, făceam totul împreună, ca o familie. Nici unul din copiii mei nu era destul de mare să stea stea acasă singur. Așa că eram o familie activă ce mergea de la fotbal la jocurile în parc și la spectacolele de balet împreună.
Mâncăm aproape toate mesele de seara împreună. Ne pregăteam pentru Duminică sa mergem la biserică și făceam toate călătoriile împreună.
Dar petrecând doar timp împreună nu e de ajuns pentru a ține o familie unită. Sunt caractere diferite. Interese diferite și copii care își trasează căile separat atunci când cresc.
Trebuie sa fim proactivi pentru a încuraja loialitatea familiei.
1. Fă din familia ta un loc sigur
Atunci când copiii mei încep să critice, le amintesc că lumea face destul lucrul acesta și că familia trebuie sa fie un loc sigur.
O parte a loialității familiei este să permiți copiilor sa fie ei înșiși fără riscul că vor fi tachinați sau criticați. Ei au nevoie de un mediu familial sigur pentru a învăța și a face greșeli.
Învață-i pe copiii tăi să țină private discuțiile din familie. Niciodată să nu dea informațiile pe care le-au auzit. Și să nu dezvăluie informații rușinoase sau intime ale unuia dintre membrii familiei altcuiva din afara familiei.
Pot sa râdă unul cu celălalt dat niciodată în detrimentul altui frate.
-
Nu fă comparație între copiii tăi
Pare absurd, dar este foarte ușor să punem în discuțiile noastre ceea ce credem noi că sunt comparații inofensive.
Spunând lucruri precum “Dacă vii acasă și începi temele ca și Adi, nu vei mai fi stresat la noapte!” sau “Poți să o faci! L-am văzut pe Mihai făcând acest lucru de unul singur!” va face pe copiii tăi să se simtă comparați unul cu celălalt. Chiar și mai rău, poate să-i ducă în mod involuntar unul împotriva celuilalt.
În schimb încurajați un mediu de motivație mai degrabă decât unul de comparație.
Ajută-ți frații să învețe să se încurajeaze prin a-și arăta reciproc interesele și diferențele. Pot participa și să se înveselească unul pe celălalt la evenimentele importante și să-și onoreze realizările unul celuilalt. Mici sau mari.
-
Pune-ți pe primul loc familia
Pe măsură ce copiii cresc, activitățile extrașcolare și obligațiile școlare iau atât de mult din timpul lor, încât familia rămâne doar cu resturile.
Loialitatea în familie se construiește prin acordarea unei priorități înalte familiei.
Alocați-vă timp împreuna și protejati-l. Atunci când copiii voștri au prea multe lucruri de făcut și nu știu cum să se împartă, ajutați-i să învețe să echilibreze obligațiile exterioare, cu timpul dat familiei.
Părinți pot modela acest lucru făcând timp pentru bunici și pentru rude tratând acel timp ca pe unul special.
Prietenii se pot schimba, dar familia este pentru totdeauna.
-
Învață-ti copiii să se ajute între ei
Învățând copiii noștri să se ajute unul pe celălalt poate părea ciudat, dar ajuta mult la construirea loialității în familie.
Copiii mai mari pot ajuta copiii mai mici prin activități practice sau să ajute la teme. Copiii mai mici pot să ajute un copil mai mare cu diferite sarcini într-un sezon mai aglomerat.
Într-o familie pe care o cunosc, atunci când unul din copii lua permisul, conducea până la bunici și luau prânzul împreună. Chiar de la început, copiii lor au învățat că permisul de conducere este pentru a ajuta și a servi pe alții.
-
Subliniați valorile familiei voastre
Valorile care vă definesc familia ajutaă la construirea loialității în familie.
Atunci când copiii noștrii ne-au întrebat de ce alți copii merg să facă lucruri pe care ei nu le fac, am folosit situația pentru a-i învăța valorile familiei noastre.
“Aceasta este o valoare pentru familia noastră” devine ceva la care ne gândim des.
Valorile familiei tale pot reflecta credință ta sau moștenirea familiei tale.
Învățând pe copiii voștri valorile înrădăcinate nu numai că formează familia, ci ajuta la formarea copiilor voștri că parte a familiei.
Spuneti-ne! Cum vă ajutați copiii să se înveselească și să se încurajeaze reciproc?