Un lucru amuzant s-a întâmplat când băiatului meu de 12 ani. I-am acordat libertatea de a-și organiza singur zilele lui de vacanță – pe care, în majoritatea timpului, a ales să și le petreacă în mod productiv. Văzând aceasta, m-am gândit că ar trebui sa mai renunț din controlul părintesc pe care îl am asupra sa pentru a-i acorda mai multă independență.
Dar înainte de a le acorda copiilor tăi mai multe oportunități de a fi în control, trebuie să porți o discuție pe tematică această pentru a-i ajuta să controleze acesta nouă libertate.
-
Arată-le că tu crezi în ei!
„Cred că ești capabil de a lua decizii bune!” Puterea încrederii este una enormă. Dacă copilul tău simte că tu ai încredere în el, va dori să îți arate prin fapte că ai avut dreptate și ai făcut bine sa îi acorzi această încredere. De altfel, îl va face să își dorească să te mulțumească și să îți demonstreze prin fapte că nu te-ai înșelat. Când avem așteptări negativiste asupra copiiilor noștri și ne așteptăm să o dea în bară, tindem să trecem cu vederea părțile lor bune, și astfel fac și ei.
2. Oferă-le o viziune asupra deciziilor lor!
„… și într-o bună zi, vei lua toate aceste decizii în viața ta…” Acest tip de afirmații îl proiectează pe copilul tău în viitor. Se va gândi că este o persoană capabilă. Dacă cumva se gândește că acest tip de libertate îi va oferi posibilitatea de a lua decizii greșite și de a se comporta în mod iresponsabil, vei putea purta o conversație serioasă pe tema aceasta.
3. Discută punctele pro și contra deciziilor lor!
„Pentru ca tu să iei deciziile cele mai bune, haide să vorbim despre opțiunile alese de tine și punctele lor tari și slabe.” Încerci să îți înveți copilul să gândească înainte de a acționa și importanța care o au acțiunile noastre și consecințele ce le aduc pe urmă – bune sau rele. Acest pas poate include și sfaturile unui adult de încredere din exterior sau a unui prieten care a trebuit să ia o decizie asemănătoare.
4. Discută cu el opțiuni alternative!
Acest pas este extraordinar de important. Prin aceasta îți înveți copilul că, chiar și cu un plan bun în desfășurare, succesul nu este mereu garantat, dar există speranță atunci când lucrurile merg prost. Ne dorim ca fii noștri să învețe din propriile greșeli și să realizeze că pot deveni mai puternici și înțelepți din cauza aceasta.
5. Evaluează, confirmă, revizuiește!
Odată ce copilul tău începe să acționeze conform deciziilor sale, evaluează situația. Dacă deciizle au dus la o concluzie bună, confirmă-i aceasta și laudă-i propria capacitate de a lua decizii. Dacă lucrurile nu au luat o întorsătură pozitivă, revizuiește situația împreună cu el – nu arunca vina, ci folosește experiența ca o modalitate de a învăța pentru viitor. Amintește-i că, cu toții avem căderile și eșecurile noastre, și că îi ești alături dacă vrea să ia totul de la capăt.
De altfel, ca și părinți trebuie să înțelegem cât de greu este pentru copiii noștri să învețe să ia decizii corecte tot timpul pentru că cortexul lor frontal este încă in proces de dezvoltare.
Desigur, la un moment dat, va trebui să ne lăsăm copilul să ia decizii de unul singur. Este mai bine pentru ei să facă această treptat, cu ajutorul și protecția noastră, în loc de a lua decizii importante dintr-o dată, fără niciun fel de sfaturi sau ajutor din partea noastră.