Atunci când copiii au întrebări legate de viață, unde caută răspunsurile?
Pe Google sau Facebook? La prieteni? Sau la tine?
Copiii noștri au mai mult acces la informație față de cum aveam noi mai de mult. Ei au crescut cu internet, rețele de socializare și acum au acces la acestea oricând. Se poate ca ei să se simtă mult mai în largul lor cu internetul sau să aibă mai multă încredere în sfaturi date pe internet decât în sfaturile pe care i le oferiți voi, ca părinți!
Aceste gânduri au devenit realitate atunci când o fetiță de 11 ani a trimis un mail redacției noastre Prețuim Familia. Ea se îngrijora pentru căsnicia părinților ei. Ea a căutat pe internet și a dat de un articol, scris de noi, denumit: „Este aceasta cauza tuturor relelor din căsnicia voastră?” Ea s-a gândit că ar putea să o ajute pe mama ei și din acest motiv ne-a scris nouă. Fetița și-a cerut scuze deoarece avea doar 11 ani (aproape 12) și ne-a cerut să îi trimitem respectivele informații mamei ei.
Ceea ce m-a uimit a fost faptul că fetița a avut inițiativa de a căuta soluții pentru problema mamei ei, dar nu a mers direct la ea pentru a-i spune îngrijorările ei. Pierdem cumva legătura cu copiii noștri? Se simt mai în largul lor să vorbească cu străini de pe internet decât cu membrii familiei?
Tehnologia poate fi extrem de utilă; cu toate acestea, ea nu poate sta la baza relațiilor noastre. Copilul vostru este înconjurat de tehnologie. Dacă vă doriți să fiți mai apropiați de copiii voștri și să-i îndepărtați de tehnologie, atunci va trebui să dezvoltați niște strategii. Iată cum putem să îi facem pe copii să vorbească cu noi mai întâi.
-
Păstrați legătura cu ei
Totul pornește de aici. Dacă avem o relație puternică cu copiii noștri, ei se vor simți în largul lor cu noi și își vor dori să vorbească cu noi. Deci fiți disponibili. Puneți la o parte tehnologia când ei sunt prin preajmă, deoarece tehnologia reprezintă o barieră peste care ei trebuie să treacă pentru a ajunge la voi. Se poate ca ei să gândească astfel: „oh, mama vorbește la telefon, se poate să îmi spună să aștept dacă merg la ea”. Petreceți timp cu copiii voștri fără tehnologie. Regula de aur la voi să fie următoarea: petreceți timp de calitate împreună, dimineața, după școală sau seara înainte de culcare.
-
Începeți voi o discuție cu ei
Se poate ca copiii voștri să își dorească să vă întrebe cum să își facă prieteni, ce să facă dacă sunt timizi sau când ar trebui un adolescent să își înceapă viața sexuală. Însă dacă va fi ciudat pentru ei să vă întrebe pe voi, atunci cu siguranță vor recurge la Google.
Începeți cu ei discuții degajate, dar regulate, despre teme sensibile. Atunci când copiii vă întreabă ceva, nu răspundeți astfel: „de ce vrei să știi asta? Ar trebui să știi deja! Ești prea tânăr să știi așa ceva!”
-
Oferiți-le alternative
Arătați-le copiilor pe cine ar putea să întrebe: pe voi, pe un bunic, profesor sau să caute în cărți. Sau atunci când îi vedeți că ajung să caute răspunsuri pe internet, spuneți-le blând să se oprească. Mai apoi, provocați-i să găsiți împreună un răspuns, fără să consultați internetul.
-
Arătați-le cum să caute răspunsuri la întrebări
Spuneți-le copiilor voștri că nu tot ce găsesc pe internet este neapărat adevărat. Explicați-le că tot ce este scris pe internet reprezintă de fapt părerea personală a cuiva sau doar o „capcană” prin care cititorii să fie convinși să cumpere ceva, prin accesarea unui link. Arătați-le cum să caute site-uri valide.
Acest aspect este foarte important mai ales când vine vorba de sex. Pornografia, articolele despre sex, precum și postările de pe rețelele de socializare prezintă unele chestiuni ca fiind normale, iar copiii le iau de-a gata. Continuați să le împărtășiți părerile voastre și principiile voastre morale pe care să se bazeze.
De multe ori copiii din generația din ziua de azi se simt singuri. Deci îmbrățișați-vă copiii și spuneți-le că vă pot „deranja” oricând și vă pot întreba orice. Spuneți-le că nu au nevoie de internet atâta timp cât voi sunteți prin preajmă!