Creșterea adolescenților este dificilă. Există mulți părinți cărora le este frică de anii adolescenței din viața copiilor lor. Această frică poate fi una justificată, întrucât în acești ani relația dintre copii și părinți se schimbă. Importanța prietenilor crește pentru ei, în timp ce importanța părinților sau a fraților scade. Munca depusă de către părinți nu mai este observată la fel de ușor ca înainte. În anumite cazuri, se poate întâmpla ca influența voastră să fie complet respinsă.
Dacă este așa, rămâneți acolo oricât de greu ar fi. Munca voastră nu este în zadar. Această perioadă se dovedește a fi una dintre cele mai satisfăcătoare și dinamice din viața de părinte. În cele ce urmează, vor fi relatate 10 sfaturi utile în creșterea adolescenților.
-
În ciuda încruntărilor și a strâmbăturilor, e tot copilul vostru.
Chiar dacă ei nu sunt de acord cu ce spuneți, există totuși în ei un sentiment de liniște că cineva are grijă de ei. Totuși ei au nevoie de atenția și acceptarea voastră. Este posibil ca ei să își dorească mai mult spațiu, dar totuși vor ca voi să vă ocupați de ei. Nu lăsați ca sentimentele voastre rănite să vă îndepărteze de copilul vostru. Această perioadă se va termina. Analizați felul în care ei se schimbă. Acceptați creșterea lor.
-
Arătați-vă iubirea față de ei.
Ei au nevoie și acum de toată iubirea și afecțiunea voastră, chiar dacă nu mai sunt mici. A vă iubi copilul înseamnă să găsiți metode de a vă exprima dragostea pentru ei prin fapte și cuvinte. Nu vă lăsați copilul să se întrebe ce simțiți în privința lor. Se poate ca ei să vă respingă, însă un tată iubitor niciodată nu își respinge copiii.
-
Încurajați-le credința.
Tinerilor li se spune mereu că valoarea lor depinde de cum arată și cum se comportă. Încurajându-le credința în ceea ce privește valoarea pe care ei o au în fața lui Dumnezeu, Care i-a creat, tinerii vor fi mai încrezători în ei înșiși. Acest lucru le va întări și caracterul moral.
-
Nu le „predicați” adolescenților voștri.
Majoritatea adulților țin predici adolescenților. Multora dintre ei le pasă mai mult de lucrurile pe care le au de făcut decât de copiii lor. Este copleșitor pentru adolescenți și acest fapt le provoacă neîncredere în adulți. Comportându-vă astfel în calitate de părinți, ar trebui să recunoașteți totuși că vă epuizați. Când îi disciplinați sau le dați sfaturi adolescenților, vorbiți-le ca unor adulți. De asemenea, spuneți-le ce nu vă convine scurt și la subiect.
-
Amintiți-vă să îi ascultați.
Această îndrumare se află în strânsă legătură cu cea anterior menționată. Puțini adulți îi respectă și îi ascultă pe adolescenți. Când îi ascultați pe adolescenți, ei se simt încurajați. Ei simt că părerea lor este importantă pentru cineva.
-
Consolidați principiile lor.
Copiii nu se nasc știind ce e bine. Odată ce se maturizează, adolescenții vor să experimenteze și fie vor lăsa principiile învățate de mici, fie și le vor asuma. Este important nu doar să le amintim ceea ce i-am învățat încă de mici, ci să le și sugerăm explicații practice de ce există bariere. Să nu vă fie frică să fiți considerat strict și de faptul că s-ar putea ca din această cauză copiii voștri să vă „pârască” prietenilor lor. De fapt, se poate ca ei să fie mulțumitori în interior.
-
Încercați să le cunoașteți prietenii.
Adolescenții vor să își aleagă prietenii. Întrebați-i de prietenii lor și ascultați-i. Încercați să le cunoașteți prietenii. Creați un mediu plăcut la voi acasă pentru a-i atrage pe copii, astfel ca ei să se întâlnească la voi acasă. Încercați să îi cunoașteți pe părinții acestor copii și familiile lor.
-
Dați-le sfaturi înțelepte.
În calitate de părinte, aveți în mod automat mult mai multă experiență, deoarece ați trăit mai mult decât ei. Este probabil ca ei să nu fie de acord când aveți dreptate și să nu vrea să realizeze că de fapt ei nu știu chiar tot. Cu toate acestea, voi sunteți sursa de înțelepciune de care ei au nevoie.
-
Ajutați-i să se concentreze pe lucrurile importante.
Ajutați-i să își găsească un echilibru între bucuria de moment și ceea ce îi așteaptă pe viitor. Este ușor să uităm consecințele alegerilor noastre pe moment. Învățați-i bucuria unei așteptări. Nu totul se învârte în jurul meciului de fotbal de vineri seara sau în jurul balului de absolvire.
-
Duceți-i într-o excursie.
Nimic nu îi încântă mai mult pe adolescenți decât organizarea unei aventuri împreună. Duceți-i într-un parc cu trasee pentru cățărat, mergeți cu corturile sau să navigați cu caiacul. Ieșiți din zona de confort și veți vedea că legătura dintre voi se va întări.