Una din cele mai binecuvântate relații de prietenie pe care le am este cea cu soacra mea. Nu pentru că aș fi eu vreo specială, ci mai ales pentru că EA este o femeie deosebită. De când am intrat în familie, s-a purtat cu mine cu o prietenie și o dragoste care m-au făcut de-a lungul anilor să-i port un respect profund. Pentru că am baieți și voi fi și eu soacră într-o zi, învăț de pe acum să fiu una bună. Am un model demn de urmat!
Iată lecțiile importante învățate în 10 ani, pe care le scriu aici pentru Anca, soacra de peste câțiva ani:
1. Tratează-ți nora ca pe o fiică!
Mai ales în primii ani, până vă cunoașteți mai bine, încearcă să te apropii de ea cu prietenie și înțelegere, fără să o critici sau să o judeci. Adu-ți aminte cum ai fost tu la începutul căsniciei tale, cum te-au bucurat cuvintele de încurajare ale soacrei tale și cât de mult îți doreai să nu o dezamăgești. Treci cu vederea micile greșeli, pe care le face din neștiință și acoperă lipsurile ei, învățând-o și sfătuind-o cu dragoste.
2. Nu-i vorbi mama de rău!
Oricum ar fi, va rămâne mama ei, iar tu vei fi mereu soacra. Nu crești în ochii sau inima nurorii tale scoțând în față defectele și greșelile mamei ei.
3. Bucură-te când îți spune că este însărcinată!
Dacă Dumnezeu binecuvântează familia voastră cu nepoți, mulțumește-i Lui și ajută-ți nora să treacă de perioada sarcinii mai ușor, pentru că aici, Slavă Domnului, chiar ai experiență!! Apropie-te de ea cu sinceritate și încurajeaz-o, pentru că ea îți va naște nepoțeii care vor duce numele mai departe!
4. Respectă intimitatea familiei lor!
Fiecare familie are rutina ei, mai ales când e vorba de copii mici. Sună înainte să te duci în vizită. Nu te duce prea des, să nu fii o povară! Nu te implica în casa lor, decât atunci când îți vor cere părerea.
5. Respectă regulile ei privitoare la educarea copiilor!
O mamă dedicată, implicată în creșterea și educarea copiilor ei, va stabili niște limite pe care tu, ca bunică, trebuie să le respecți: gustările dintre mese, timpul petrecut la televizor, programul de somn, etc. Nu trece peste cuvântul ei, ci dimpotrivă lucrați împreună pentru binele copiilor!
6. Ajut-o cu bucurie!
Fă-i o oală de mâncare sau oferă-te să stai cu copiii!. Adu-ți aminte cu câtă bucurie ai primit toate gesturile soacrei tale (oale de sarmale, tăvi de plăcinte) și de câte ori a rămas ea acasă cu copiii ca tu să poți merge lininiștită la o nuntă sau un botez!
7. Chiar dacă nepoții mai fac boacăne, nu te plânge mamei lor că sunt obraznici sau neastâmpărați.Știi de câte ori copiii tăi au fost „protejati” de bunica lor și cât de târziu și întâmplător ai aflat de micile stricăciuni făcute de ei!
8. Vorbește-i frumos fiului tău despre ea!
Laudă-i eforturile, bucură-te de succesele ei și încurajează-l pe fiul tău să o prețuiască cu toată inima!
9. Încurajeaz-o!
Fii alături de ea cu vorbe bune și pline de putere, să simtă că ești de partea ei și nu o judeca. Câte vorbe bune nu ai auzit și tu de-a lungul timpului!
10. Fii atentă cu ea de Crăciun, de 8 martie sau de ziua ei!
Nu lăsa să treacă neobservate astfel de ocazii, pentru că sunt prilejuri să te apropii mai frumos de inima nororii tale. Știi de câte ori soacra ta ți-a trimis flori sau o cutie de bomboane și cât de mult ai apreciat gestul ei.
Știu că deocamdată mai am băieți care poartă pampers..dar timpul trece repede și lecțiile învățate azi, ne vor face viața mai frumoasă mâine! Doamne, dă-ne înțelepciune!