O mini vacanță este bine venită oricând, mai ales pentru cei care muncesc din greu tot anul. Cu toții ne organizăm din timp, unde să mergem, ce să facem, sau ce să mâncăm mai exact. Dacă nu ți-ai programat nimic, sau dacă nu ai prea mulți bani de cheltuit, poți căuta un peisaj frumos, nu prea departe de casă, unde ai putea să te deconectezi de aglomerația orașului și să te bucuri cu prietenii și cu familia.
Am notat în cele ce urmează câteva idei de a-ți petrece timpul liber de 1 mai cu bani puțini, aproape de localitatea ta:
-
O plimbare cu bicicletele
Aerul de primavară parcă îți dă viață. Așa că nu e timp de stat în casă la filme zilele astea. Ai avut timp toată iarna și de filme. Ieși în natură la o plimbare. Dacă nu ai tu o bicicletă, poți face rost de una, sunt atâția părinți care ar împrumuta bucuroși o bicicletă pentru o zi. Sau ai putea folosi bicicletele de oraș, puse la dispoziție de Primărie. Mergi și explorează zona ta. Cu siguranță vei descoperi lucruri minunate care te vor încânta.
Anii studenției am locuit în București, și am fost de multe ori în postura de a întreba oamenii de diferite obiective sau locații din capitală. Nu prea știau să mă îndrume. M-am gândit că probabil mulți sunt turiști sau studenți de curând veniți și de aceea nu știu. Așa că am întrebat bătrânii. Unul dintre răspunsuri a sunat cam așa: „Păi cum să știu maică dacă eu toată viața am stat în Militari. Aici m-am născut, aici am crescut, pe aici îmi rezolv toate treburile. Mai rar am fost în alte cartiere și de aceea nu știu.” Nu mi-a venit să cred. Parcă întrebam de alt oraș în care nu ar fi avut posibilitatea să meargă. Ori la ora actuală în toate orășelele sunt mijloace de transport în comun și este destul de ușor să te deplasezi.
Te încrajez așadar să explorezi și să cunoști zona din care provii! Merg românii în vacanțe în Grecia și Franța, dar țara noastră nu o cunosc.
-
La pescuit cu prietenii
O sigură dată am fost la pescuit cu niște prieteni. M-am plictisit îngrozitor. Am zis că nu e pentru mine clar. Eu sunt un om de acțiune. Trebuie să fac ceva. Însă stând cu mâna pe undiță și așteptând să prind și eu un pește, ca să nu mă fac de rușine, am început sa meditez. Ce altceva aveam să fac? Prietenul nostru ne-a spus că ar trebui să păstrăm liniștea. Este incredibil cât de mult te poți apropia de natură și de creatorul ei petrecând timp în mijlocul ei. Nu ai cum să stai în mijlocul naturii singur și să nu te gândești la sensul tău pe acest pământ. Cine ești, cu ce scop ești pe pământ, oare ai o misiune de îndeplinit? Oare există Dumnezeu cu adevărat? Cât de departe este de mine? Este mulțumit de mine? Întradevăr există rai și iad? Ce mă fac dacă există? Ce risc dacă nu trăiesc frumos, după voia celui ce m-a creat? De cel de lângă mine cine se îngrijește? Ooo.. da. Și întrebările pot continua la nesfărșit. Natura te duce cu gândul la creator. Oare cum puteau sta bunicii noștri pe vremuri ore în șir la sapă sau la coasă și nu se plictiseau? Acum înțeleg răspunsul.
Poate că nici ție nu-ți place să pescuiești, însă merită să încerci! Ia-ți un timp și stai tu singur în natură. Privește cerul. Lasă-ți mintea să se odihnească!
-
Vizitează satul în care ai copilărit
Întotdeauna când privim în trecut realizăm cât de trecători suntem. Viața trece că vrem, că nu vrem. Când privim de sus, putem vedea cât de mici suntem și cât de mare este Dumnezeu, pentru că el ne poartă de grijă tuturor.
Poate mai ai bunici la țară, sau poate nu. Nu contează asta. Mergi să vezi doar locurile. Par foarte simple. De multe ori mă gândeam cum am putut trăi așa. Alteori mă gândesc la igienă. Cât de greu era să ai o oarecare igienă. Și totuși am fost sănătoși. Nu răceam și nu ne îmbolnăveam ca și copiii de astăzi. Oamenii cu un nivel mediu de trai se străduiesc cât de cât să consume produse bio, iau periodic minerale și vitamine, aleg ce este mai sănătos. Și câteodată pare în zadar. Noi ne complicăm viața. Vrem modernism, dar nu ne dăm seama ce pierdem. Avem case frumoase, dar nu avem timp să ne bucurăm de ele.
De 1 mai te provoc să ieși din „rândul lumii”, să te bucuri, să meditezi, să creezi și să înflorești!
Cristina Turbuțan