Este foarte important să ne întrebăm: Cât din aspectul exterior al celuilalt sau din posesiunile sale mă determină să intru în relația conjugală? Ce voi face când multe dintre acestea nu vor mai fi? Dacă mă gândesc la perspectiva de a-mi găsi atunci un alt partener de viață, ce fac dacă soțul sau soția reușește să pună în aplicare acest plan înaintea mea?
Iată ce nota dr. Dimitry Semenik în cartea Divorțul: cum îl prevenim, cum îl depășim, Editura Sophia (p. 90).
„Oamenii se înșală atunci când consideră că poți să întemeiezi o familie pur și simplu pentru că cineva ți-a plăcut ca înfățișare, pentru că este interesant, pentru că vrei copii de la el, pentru că e bogat ș.a.m.d. Frumusețea exterioară poate trece, atracția fizică poate dispărea, celălalt poate deveni neinteresant, sentimentele nu mai sunt atât de puternice, copiii cresc și pleacă, de altfel pot chiar să moară – și ce se întâmplă după aceea?
În familiile clădite pe o temelie atât de slabă va crește treptat iritarea reciprocă, soția poate începe să-și cicălească soțul, ceea ce, în ultimă instanță, duce la despărțire. Şi din acest motiv există atât de multe divorțuri. De ce înainte de comunism aproape că nu existau divorțuri? Poate şi datorită faptul că exista ideea de scop. Familia se construia pe un fundament foarte trainic!
Cel mai puternic fundament pe care se poate clădi o familie este năzuiţa comună de a ajunge în prezenţa lui Dumnezeu la sfârșitul vieții.
Scopuri pe termen lung în viată pot fi unirea, devenirea unui singur trup, ajungerea împreună la bătrânețe. Familia înseamnă maturizare, iar la bătrânețe se vor culege roade magnifice. Înțelegerea acestui fapt trebuie să existe la amândoi soții. Aceștia trebuie să aibă un scop comun, către care trebuie să meargă împreună, mână de mână. Dacă scopul acesta nu există, căsătoria e sortită eșecului!”
Împlinirea în căsnicie adesea începe sau lipsește din prima zi! Așa după cum la o partidă de șah ai câștigat sau ai pierdut de la prima mutare – dacă partenerul joacă impecabil – se poate întâmpla și în viața de familie. Desigur, Dumnezeu are soluții pentru orice. Dar cu siguranță se bucură să nu îi dăm prea mult de lucru, în acest sens. Astfel, meditează îndelung la scopul cu care începi relația de cuplu. Plăcerile, banii și altele asemenea sunt cel mult motivații pe termen scurt, care s-ar putea să-ți aducă mai multă nefericire decât ai crezut.
Prețuiește mai mult relația spirituală dintre tine și partenerul sau partenera de viață – ca scop pentru care veți depune eforturi împreună. Aceasta vă va face una și vă va împlini în mod autentic!