Când vine vorba de copii, observ 2 atitudini:
COPIII SE CRESC CU DRAGOSTE! Dacă îi iubești și le dai toată atenția ta, nu mai au nevoie de nimic.
Fals!!! Oricât i-ai iubi, atunci când le e foame, trebuie să le dai mâncare! Când le e frig, trebuie să le cumperi geci groase! Când cresc și vezi în ei mici zvâcniri de talent, trebuie să îi duci la tot felul de activități care costă!! Grădinița costă, școala costă, hainele costă..oricât ar fi de multă, dragostea nu este de ajuns!!!
Opus acestei idei este una mai exagerată: COPIII SE CRESC CU MII DE EURO!! Haine, încălțăminte, accesorii, cele mai bune și mai noi.
Văzusem un filmuleț cu un speaker motivațional care spunea că nu trebuie să faci copil până nu ai 5.000 Euro! Fals, fals, din nou!! În epoca aceasta a consumerismului în care trăim, ni se pun în față tot felul de lucruri care nu ne folosesc; ne vând doar iluzia unei așa zise fericiri și împliniri. Una dintre cele mai exploatate si profitabile nișe este cea de parenting. Companiile profită de dorința părinților de a da tot ce este mai bun copiilor, care, pe fond de panică, cumpără orice: haine, gadget-uri, cursuri de tot felul, cărți, medicamente, accesorii, etc.
Citește și: Copiii și banii
Din experiența creșterii a 5 copii, vă spun că nu am falimentat cumpărând pampers, nici haine sau mâncare. Dacă ești chibzuit și urmezi câteva reguli, o duceți foarte bine:
*Mai ales în primul an de viață, un bebeluș are nevoie de țâță, căldură și mulți pamperși; dacă din motive personale, nu poți să alaptezi, laptele praf te va costa mai mult decât îți imaginezi.
*Poți cumpăra pătuț / căruț / scoică / scaun de mașină de pe olx, la second hand. Te asigur că bebelușul nu-ți va reproșa că nu are gadget de 1.000 de Euro.
*Hainuțe găsești deosebite la second hand, la Humana sau pe Facebook Market. Nu trebuie să investești în salote Ralph Lauren sau Gucci; important e să fie calitative, din bumbac. Sunt pe Facebook tot felul de grupuri de mămici, unde găsești orice pentru copilul tău. (De exemplu, poți găsi o rochie de ocazie pentru fetiță la un sfert din preț).
*Caută oferte și reduceri la ce nu ai, cumpără din timp pentru evenimente deosebite (rochii, cămăși, papioane).
*Păstrează ceea ce mai poate fi folosit, astfel încât să poarte și frățiorii; imediat ce văd că o hăinuță nu-i mai vine vreunui băiețel de-al meu, o dau deoparte pentru următorul.
Citește și: 4 măsuri de siguranță pentru familia ta
*Nu-ți aglomera casa cu tot felul de scaune, premergătoare și jucării voluminoase care vor aduna mai mult praf decât mobila, pentru că vor fi folosite puțin.
*Fă schimb de haine cu prietenele care au copii de vârstă apropiată; faci un bine, ajutându-ți aproapele și vei aerisi casa, oricum aglomerată de prea multe lucruri.
*Caută un medic de familie bun, care să nu te aștepte cu rețeta de antibiotic la primii muci, sau un pediatru accesibil pentru a cărui părere să nu dai jumătate de salariu.
*caută oferte la pampers pe emag sau în supermarket; înlocuiește șervețelele umede pline de parfum și alte substanțe care fac mai mult rău cu apă călduță și săpun. Eu am un pachet în geantă, doar pentru situații neprevăzute, când nu suntem acasă.
*Nu te apuca să cumperi șampoane, detergenți, tot felul de creme pentru piele sensibilă dacă bebelușul tău nu are probleme cu pielea, dermatite sau alte sensibilități. Nu căuta probleme și nu-ți da singură bătai de cap.
*Caută activități gratuite pe la Palatul Copiilor, spectacole și evenimente în ziarul local sau pe Facebook. Profită de astfel de ocazii să-ți duci copiii în medii diferite, să vadă oameni diferiți, să se îmbogățească.
*alte sfaturi gasesti in articolul despre cumparaturi inteligente aici
Fruntea sus, copiii sunt bucurie!!!
Cuibul Ancuței