Fiind ființe raționale, ne place să avem totul sub control. De îndată ce nu înțelegem ceva sau nu știm cum se va sfârși o situaţie cu care ne confruntăm, intrăm în panică. Este important să privim cu speranță dincolo de orice situație dificilă! Cu siguranță, Dumnezeu are mijloacele necesare și suficiente pentru a soluționa orice!
În cartea Criza familiei (pp. 56-57), apărută la Editura Sophia în 2011, Maria Dimitriadou scrie următoarele:
„Uneori, insistența noastră de a le prestabili pe toate și de a evita orice element de posibilă criză în familie nu pornește neapărat dintr-un interes autentic pentru ceilalți, ci din faptul că dorim să evităm osteneala de a le oferi ajutorul într-o situație dificilă. În paralel, așa-zisa teorie a ,,condițiilor evitării crizelor de familie” este foarte redusă, foarte simplă. Cu siguranță, n-aș sfătui pe nimeni să înceapă o familie fără să facă o minimă planificare; sigur că cei doi trebuie să se dumirească ce îi așteaptă, să facă tot ce pot mai bine pentru bunul ei mers, însă nici nu i-aș sfătui să renunțe din cauză că nu sunt toate pregătite, toate potrivite după gust. Și aceasta, deoarece, la urma urmei, ,,doar una trebuiește” – dragostea.
Citește și: Ce faci atunci când soțul tău este depresiv?
Când există iubire și, mai ales, când la ea se adaugă nădejdea în Dumnezeu, chiar și cea mai grea problemă poate fi înfruntată și poate deveni izvor de binecuvântare pentru toți membrii familiei.
Atunci când aceasta lipsește, nimic nu este îndeajuns, iar oamenii, oricâte măsuri ar lua, se vor îneca și într-un pahar cu apă. Exemplele sunt nenumărate, în ambele cazuri.
Toți cei care, începându-și viața de familie fără condiții prestabilite împlinite, fără susținere și fără garanția unei fericiri familiale, se luptă și depășesc diversele crize ne arată înălțimea la care poate ajunge omul atunci când își ridică crucea sa și pășește. Ne arată că fiecare greutate poate deveni un drum regăsit către Rai. Ne dovedesc faptul că putem să ne luptăm lupta cea bună a dragostei și a jertfei în orice criză cu care ne-am confrunta în familia noastră. Când drumul se va sfârși, vom putea spune: ,,Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Citește și: Top 10 articole despre creșterea copiilor
La urma urmei, neprevăzutul ne unește – atât ca soț și soție, cât și ca părinți și copiii. Dar mai ales ne leagă, ca oameni, de Dumnezeu.
De altfel, ai nevoie de cineva atunci când nu poți controla singur situația! Când o poți face, cu siguranță tendința este de a evita ajutorul altora. Când, dimpotrivă, ești neajutorat, ai nevoie să îți ofere cineva o soluție. Iată cum, situația dificilă – care părea un blestem la început – s-a dovedit a fi o binecuvântare, pentru că te-a legat de alții. În familie, când nici împreună nu reușiți nimic, aveți parte de cea mai mare binecuvântare – cea a experimentării comuniunii cu Dumnezeu, ca urmare a apelului la sprijinul Lui. De fapt, firesc este ca din prima clipă, singuri sau împreună, să nu facem nimic până când nu apelăm la El!