Este greu în ziua de astăzi să aduci acasă pâinea cea de toate zilele. Nu mai vorbim de nenumăratele dorințe ale copiilor – un telefon nou, o nouă tabletă etc. – care sunt tot mai greu de satisfăcut. Dar oare ce este mai greu – dar și mai important de realizat – decât toate acestea? Acordați atenție nevoii de a-l învăța pe copilul dumneavoastră să gândească singur! În mod nativ, el și-a dezvoltat propriile strategii de soluționare a problemelor și de gestionare a situațiilor cu care se confruntă, dar experiența și efortul dumneavoastră de a-l face să gândească singur și să aleagă, îl va ajuta enorm să progreseze!
Iată ce afirma autorul cărţii Sufletul copilului vostru, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, (București, 2017 pp. 109-112):
„Şcoala este cu adevărat bună – și într-adevăr poate să ne ajute copiii foarte mult – dar pentru ca aceștia să poată primi ceva de la pedagogi, sufletul lui trebuie pregătit dinainte, trebuie „arat” ca ogorul înainte de semănat. Dacă în suflet totul este vraiște, dacă copilul își petrece tot timpul liber în fața calculatorului și toate discuțiile din casă se învârt numai în jurul problemelor domestice sau a școlii, îi va fi greu să ia ceva bun chiar și de la dascălul cel mai talentat și entuziast. […]
Citește și: Începutul educației copiilor
Orice metodă de dezvoltare a gândirii copilului ați folosi, este important să țineți minte: copilul nu va învăța niciodată să gândească dacă nu va avea înaintea ochilor exemplul altora.
Discutați cu el. Împărtășiți-i gândurile voastre, sfătuiți-vă cu el, reflectați împreună cu el. Spuneți-i nu numai deciziile voastre. Ci și felul în care ați ajuns la ele. Ce anume v-a convins să procedați într-un fel sau în altul. Atunci veți deveni părinți ai unui om care chiar gândește, care-i capabil să ia hotărâri de sine stătător și să le analizeze urmările.”
Fără nicio îndoială – de conștientizăm acest lucru, sau de nu – noi, în calitate de părinți, suntem modele pentru copiii noștri. Suntem eroii lor. De aceea, maximă atenție la ce îi expunem zi de zi. Felul în care vorbim cu vânzătoarea, cu partenerul sau partenera de viață acasă ș.a.m.d. sunt lecții pentru ochișorii mai mici sau mai mari care ne privesc. În urma fiecărei experiențe de acest fel, copiii noștri se vor întreba: Oare de ce a procedat mama așa sau de ce tata nu a reacționat altfel?
Citește și: Dragă mămică aflată la primul copil…
Destăinuiți-vă, vorbiți liber imediat ce ei pot fi parteneri într-un astfel de dialog și împărtășiți-vă secretele. Este important să înțeleagă cum ați gândit în situația sau situațiile respective ca să știe cum să analizeze diverși itemi ai experienței cotidiene și ce soluții să aplice într-un caz sau în altul. Nu este important să memoreze strategii, ci să înțeleagă principiile de bază – iar acestea foarte greu se pot preda teoretic și mult mai ușor prin experiență.
Vă dorim mult succes în împărtășirea modului dumneavoastră de a gândi copiilor!