Oh, dragă mamă singură, te înțeleg! Ești atâta de ocupată să ai grijă de toată lumea și încerci să bifezi cât mai multe căsuțe în lista cu „de făcut”, încât grija pentru propria persoană sună minunat, dar este ca un vis îndepărtat. Nu ești doar o mamă ocupată; ești o mamă ocupată care merge înainte de una singură, cu nimeni altcineva care sa îți dea o mână de ajutor cu familia ta sau greutățile tale în timp ce fugi pentru câteva ore pentru a-ți dedica puțin timp pentru tine. Poate că ți se pare egoist să iei câte o pauză din când în când, atunci când copiii tăi au nevoie de tine iar responsabilitățile compun o listă interminabilă. Dar să îți acorzi timp pentru tine înseamnă să pășești responsabil și sănătos înainte.
Vă prezentăm cinci motive pentru a le îndemna pe mamele singure să își acorde timp liber (fără suprasolicitare, doar încercați unul dacă puteți).
-
Stresul
Parenting de unul singur înseamnă de multe ori, stres cronic. Ai facturi de plătit, decizii constante de făcut, responsabilitatea unei case întregi, probleme cu copiii și multe altele. Mai adăugă pe deasupra nevoia emoțională a copiiilor care trec prin divorțul părinților sau moartea unuia dintre ei, și mama singură ajunge să ducă în spate o povară constantă și apăsătoare. În zilele mai groaznice, multe dintre ele își îneacă amarul în seriale televizate noaptea târziu sau se îmbuibă cu carbohidrați, dar grija proprie este cea mai sănătoasă cale pentru a diminua stresul. Să îți acorzi timp pentru tine nu va elimina stresul complet, dar te va ajuta să îl gestionezi în timp ce îți oferi timp să te relaxezi, să îți revii și să te îngrijești.
Încearcă asta: în fiecare seară, stai întinsă timp de zece minute și ascultă muzică ta preferată, citește o carte sau un devoțional. Fără rețele de socializare.
-
Sănătatea ta fizică
Grija de sine te ajută fizic în două feluri. În primul rând, este important să ne facem timp pentru analize și ecografii regulate. Sunt prima care admite cât de greu este să îmi duc copiii la doctor sau dentist. Dar ca și părinte singur, este și mai important sa te asiguri că și tu ai parte de îngrijire medicală.
Încearcă asta: planifică și mergi la vizitele anuale la doctor. Dăruiește-ți cadoul sănătății.
-
Sănătatea ta emoțională
Când trec săptămâni fără să îmi acord puțin timp pentru mine, parenting-ul meu devine groaznic. Mă enervez repede și emoțiile mele sunt foarte fluctuante. Devin preocupată și distantă, cu gândurile în altă parte, pentru că nu mi-am acordat timp să le procesez de una singură, fără întreruperi din partea copiiilor. Timp pentru hobby-urile mele sau timp pentru activitate sportivă, iată metodele folosite de mine pentru a-mi spori starea de bine. Clădește o margine emoțională pentru a rezista în perioadele lungi și grele ca și părinte.
Încearcă asta: ieși la o plimbare după cină pentru a procesa ziua și pentru a gândi intens.
-
Copiii tăi
De ce timpul petrecut departe de copiii mei declanșează un sentiment de vină? Poate este din cauza sms-ului „Când te întorci acasă?”, Sau telefonul în care sunt întrebată unde este uniforma: toate acestea îmi amintesc cât de multa nevoie au copiii mei de mine. Și desigur, să fii indispensabil este frumos, dar să te lași pradă vinei, poate deveni martiraj, iar din cauza aceasta te poți simți iritată și nemulțumitoare.
Încearcă asta: ieși la o vorbă și o cafea cu una din cele mai bune prietene ale tale.
-
Locul tău de muncă
Avem tendința să credem că nu avem timp pentru noi din cauza listei nesfârșite de lucruri pe care le avem de făcut. Adevărul este că a ne acorda timp liber înseamnă a deveni mai productivi. Odihna, exercițiile fizice, rugăciunea sau practicarea unui hobby, toate acestea ne ajută să fim mai eficienți când muncim.
Încearcă asta: ia-ți zilele de duminică liber. După biserică, petrece timp cu familia ta.
Spune-ne! Când a fost ultima dată când ți-ai acordat timp personal și cum ți l-ai ocupat?