Mult timp, am văzut întreținerea casei ca pe o corvoadă. O muncă fără capăt. Treburi care nu se mai termină, pentru care nu primești nici bonusuri, nici măriri de salariu, nici măcar laude. În camera copiilor am stat mai mult în genunchi, strângând jucării, decât în picioare. După fiecare masă, bucătăria arată ca după un asediu, cu firimituri peste tot, mormane de vase murdare și mult deranj. Bucuria copiilor este de obicei în raport cu numărul de jucării împrăștiate. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. După ce stau la masă, în drum spre baie marchează ușile și pereții cu mânuțe imbibate în mâncare. Haine am mereu de spălat sau împăturit; să nu mai spun că am 3 băieți pentru care toaleta este loc de întrecere (care face mai repede sau mai sus; mamele de băieți știu despre ce vorbesc).
Nu cred despre mine că sunt gospodina ideală, dar am învățat în timp să fiu foarte eficientă când vine vorba de curățenie. O casă cu 5 copii se menține la un nivel acceptabil de ordine cu foarte mult efort și multă, multă consecventa. Nu avem multe lucruri: mobilă puțină, multe jucării puse deoparte, haine bine organizate. Încerc să fac zilnic câte o cameră sau un colțișor, un sertar sau un dulap. Mi-am făcut o cutie cu produse de curățat și lavete, gata de treabă, numai chef să am
Cam de fiecare dată când ies dintr-o cameră iau un lucru și-l duc la loc; fiecare lucru are o „casă”- un loc special, pe care încerc să îl păstrez cât mai funcțional (hainele in dressing, acte in dosar, jucariile in cutii, etc.)
Dormitoare: O iau întotdeauna din colțul cel mai îndepărtat spre ușă, pentru a nu munci de două ori. Duc pe hol lucrurile care nu aparțin camerei (haine, jucării, cărți), pun la loc fiecare lucru rătăcit, șterg praful, parchetul și ies
Adun într-un singur loc toate hainele din casă (din dormitoare, hol, de la uscat), le împăturesc o dată pe toate și le așez direct în dulap, la locul lor.
Baia: cam la 3 zile trebuie să fac un șmotru mai serios; o iau de sus în jos și întotdeauna de la ușă spre cadă; folosesc bicarbonat cu oțet pentru calcar și lavete de microfibră (am găsit 10 bucăți la 15 lei de la Carrefour, la raionul auto; sunt mult mai bune decât cele de bucătarie pentru că nu lasă urme).
Bucătăria: întâi pun mâncarea pe foc, apoi fac curat. Nu are sens să curăț aragazul, apoi să gătesc; în timp ce tai legumele de ciorbă, bag vasele în mașină, șterg masa și mobila astfel încât să termin ambele treburi (curățenie și gătit) odată. Încerc să las curat seara, dar nu reușesc întotdeauna.
Contez foarte mult pe implicarea copiii. Nu, nu este exploatare să așeze farfuriile pe masă, să șteargă praful sau să pună haine în coșul de rufe. Vreau să îi învăț să simtă ritmul casei, să înțeleagă efortul și să prețuiască munca altora. După cină, David și Cristiana strâng masa, în timp ce eu mă ocup de băieții mici. Încercăm, de asemenea, să lăsăm curat în camera lor.
Dragă mămică,
Știu că esti obosită..nu mai poți.. atâtea treburi te epuizează. Nu am cum să te ajut decât spunându-ți că va trece perioada aceasta mai repede decât crezi.
Așa că prinde-ți părul, ia laveta și hai să mai ștergem o dată praful, mulțumindu-i lui Dumnezeu că avem după cine curăța!!
Sursa foto: pintetest, gumtree.com