Prima sarcină tot timpul vine cu o avalanșă de întrebări. Practic viitoarea mămică, sau soții intră într-o lume complet nouă pentru ei. O mie de întrebări, o mie de păreri. Mama și soacra te presează să faci ce spun fiecare că doar ele au crescut copii și știu cum e. Medicii poate ți se par prea stricți. Apoi acum e la modă să citim despre orice pe internet. Și când intri acolo deja nu mai știi ce să crezi. Fiecare are experiența ei și ține tare că este cea mai bună. O fi bună, însă nu este valabilă la toată lumea. Oamenii sunt diferiți, femeile și gravidele sunt diferite. Sarcinile sunt diferite de la una la cealaltă. Așa că poți fi la a cincea sarcină și să te întrebi ce se întâmplă cu tine că parcă nu recunoști acele stări.
Este bine să ai un bagaj format din păreri avizate. Sunt specialiști care vorbesc. Și nu zic rău. Acum tu pe tine te cunoști cel mai bine. Știi la ce ești vulnerabilă și la ce nu. Știi cât rezistă organismal tău și care ar fi limitele tale. Ei, în funcție de asta trebuie să te ghidezi. Apoi îți mai zic un lucru. Nu este bine să exagerezi în nici o direcție. Curățenia prea multă te epuizează și stresează pe toți cei din casa ta. Minzeria prea multă dăunează sănătății. Dacă crești un copil într-un mediu complet steril și apoi îl scoți în fața blocului, în parc imediat se va îmbolnăvi și va lua tot felul de microbi. E mult praf peste tot. Nu îl putem evita. Însă organismul nostru are capacitatea de a se adapta oricărei situații. Trebuie doar să nu-l învățăm foarte sensibil.
În cele ce urmează m-am gândit să răspund câtorva întrebări care și le pun graviduțele:
Câte ore are voie o gravidă să meargă cu avionul?
În primul trimestru, este cel mai mare risc de a pierde o sarcină de aceea trebuie să te protejezi mai mult. Oricum de cele mai multe ori, organismul îți cere mai mult repaos, prin stările de rău. Nu forța. Ai avut timp suficient pentru asta. De acum e timpul să te gândești nu doar la tine ci și la bebelușul tău. I-ai putea face rău. Specialiștii recomandă că nu este bine să călătorești mai mult de 72 de ore cu avionul. Datorită gravitației, schimbării de aer și presiune. E un mediu nou la care este posibil ca cel mic să nu reacționeze prea bine. Deci, călătorii mai scurte în primul trimestru.
Pot să călătoresc cu mașina sau autobuzul dacă sunt însărcinată?
Poți cu siguranță. Însă dacă de obicei îți este rău în mașină să știi că îți va fi și mai rău acum. Apoi ar fi bine să ai în stânga ta un șofer prudent care să nu dea mașina în toate gropile de la noi din țară. Astea de regulă îți provoacă un mai mare discomfort și stare de rău. Cu autobuzul, după cum bine știi, e mai greu ca în mașina deoarece într-un spațiu strâmt sunt mulți oameni. Vara se face căldură mare și un aer irespirabil. Gravidele sunt mult mai sensibile la mirosuri sau căldură și s-ar putea să-ți vină rău mult mai repede.
Când eram gravidă, mergeam cu autobuzul la lucru în fiecare zi. Nu circulam pe un traseu foarte aglomerat și nici nu era prea cald afară în primele luni de sarcină. Însă de fiecare dată abia așteptam să cobor și să merg la baie să vomit. Cu greu rezistam până la lucru. Mergeam cu punga în geantă. Nu puteam risca.
Este ok să călătoresc cu trenul?
Trenul este recomandat pentru distanțele medii. De multe ori o călătorie cu trenul s-a dovedit a fi mult mai confortabilă, decât cu mașina. Nu ezita ca pentru drumurile de noapte sa rezervi o cușetă, care îți va permite să te odihnești cu adevărat. Foarte multe persoane care au rău de mașină au confirmat că atunci când merg cu trenul se simt foarte bine. Nu mai au acea stare de discomfort.
Vaporul este o obțiune de călătorie pentru gravide?
De cele mai multe ori nu. Și dacă nu ești de obicei sensibilă la răul de mare s-ar putea să ai surpriza să îți vină rău. Și partea proastă e că șoferul nu poate opri să iei o gură de aer. Ești deja la aer și nu mai ai nici o obțiune de ce ai putea face să-ți fie mai bine. Deci va trebui să rabzi până ajungi la țărm.
Deci, viitoare mămici, sfatul meu este să vă protejați în deosebi în primele luni de sarcină. Nu vă suprasolicitați mai mult decât este cazul. Primele luni sunt o schimbare radicală. O bulversare totală, însă dacă aveți alături partenerul de viață, dacă aveți sprijinul și susținerea lui, va trece cu bine iar apoi vă veți bucura de minunea care v-a oferit-o Dumnezeu.
Cristina Turbuțan