Să încerci să îți înveți copilul ce înseamnă compasiunea este greu. Mama mea avea o metodă foarte bună pentru a face asta. Deseori, în timp ce îmi pieptăna părul și mi-l aranja pentru școală, îmi spunea: „Astăzi vreau să te uiți în jurul tău când ieși afară să te joci în pauză. Dacă vezi pe cineva că stă de unul singur sau că nu se joacă cu nimeni – cu copilul acesta să te joci astăzi! ”
Nu îmi spunea doar sa fiu drăguță. Îmi dădea idei specifice despre cum puteam identifica un alt copil singur și să îi răspund cu compasiune.
Cu toții ne dorim ca, copiii noștri să dețină trăsături de caracter precum o inimă iubitoare, pace, răbdare, bunătate și control de sine. Dar atunci când ne punem să îi învățăm cum să aplice aceste valori zi de zi, poate deveni dificil. Conceptul în sine poate fi prea vag sau larg. Copiii au nevoie de sfaturi directe și practice. Vă prezentăm câteva idei pe care le puteți aplica încă de la vârste fragede:
-
Dragoste:
Copiii înțeleg partea afectuoasă și distractivă a dragostei, dar ei nu înțeleg că a iubi pe cineva înseamnă sacrificiu și a pune persoana respectivă pe locul întâi. Provoacă-ți copilul să își lase frații sau prietenii să încerce primii un joc, sau o gustare, sau în activitățile școlare. Un semn al dragostei este să ne punem nevoile personale deoparte și să dorim binele celor din jur.
-
Pace:
Mamele de fete se confruntă cu multă dramă din partea fiicelor lor – sentimente rănite, acuzații, ei bine, dramă mai pe scurt. De multe ori, pentru a împiedica situația să escaleze, este nevoie ca o singură persoană să amintească celorlalți ce este bine de făcut. Înainte ca fiica ta să meargă la o prietenă acasă, spune-i să fie ea mediatorul în cazul în care conflictele apar. Învaț-o să fie de partea celor care să refuze să participe la bârfă.
-
Răbdare:
Oh, asta este o valoare tare grea de învățat! Și cu cât copilul tau este mai tânăr, cu atât va fi mai greu. Copiii au mari probleme cu răbdarea: la cumpărături, în timpul unei predici la biserică… Nu pot sta locului fără să se plângă în același timp. Înainte ca un eveniment de acest fel să înceapă, amintește-i copilului tău că răbdarea este importantă și încurajează-l să încerce să reziste pe toată durata evenimentului fără să se plângă. Apoi, va deveni un joc, cu scopul de a reuși să reziste până la sfârșit. Îi poți oferi și metode de distragere a atenției, cum ar fi coloratul sau cititul, și îl poți răsplăti cu „ceva bun” dacă rezistă cu bine până la final!
-
Bunătate:
Dacă vrei ca, copiii tău să învețe să fie buni, pune-i într-o situație în care să observe o nevoie și să se ofere pentru a ajuta. Încurajează-l să privească la locul de joacă și să se joace cu cei care nu au cu cine. Este un gest atât de simplu care îl va antrena în a fi atent cu ceilalți și a acționa.
-
Blândețe:
Aceasta poate fi mai greu de explicat până nu dai de un exemplu practic despre ce înseamnă să nu fii blând. De exemplu, dacă îți surprinzi copilul spunând ceva dur și răutăcios (chiar adevărat fiind), oprește-l și spune-i: „Nu ai fost blând spunând acestea pentru că poți rani sentimentele cuiva.” Apoi oferă-i instrucțiuni despre cum să se abțină de la astfel de comentarii. Sau demonstrează-i cum să reformuleze mai blând ceea ce voia să comunice.
-
Control de sine:
Acesta se conectează cu răbdarea într-un fel sau altul. Și este tot odată unul dintre cele mai importante trăsături de caracter pe care le poate dezvolta copilul tău. Pentru a avea relații sănătoase și succes în viață, trebuie să învețe să fie propriul „polițist” al comportamentului său. Spune-i copilului tău să numere până la cinci înainte de a răspunde lucrurilor care îl supără sau mânie. În acele cinci secunde, amintește-i să se întrebe: „Oare chiar asta vreau sa spun/fac? Este bine să spun/fac asta?”
-
Credincioșie:
Într-o lume în care fidelitatea are o dată de expirare mai scurtă decât o pâine, să îți înveți copilul să fie credincios și fidel este crucial. Și poți face aceasta prin treburile casnice. Copilului tău trebuie să îi fie amintite responsabilitățile și cât de important este sa le duca la capăt – și alții depind de asta! A neglija ceea ce ai promis că faci este greșit. Prin prieteni își poate învăța foarte bine aceasta valoare. Încurajează-ți copilul să investească în prieteni buni și să evite să îi pună deoparte în momentul în care cineva „mai bun” își face apariția. Trebuie să devină genul de prieten pe care oamenii se pot baza!