Este destul de greu să stabilesc limite copiiilor, dar atunci când răspund urât și nu îmi respectă autoritatea, mă supăr și devin frustrată. Așa se întâmplă și cu mamele cele mai bune.
Atunci când copilul tău se comportă astfel, probabil vei face tot ce îți stă în putință să îl faci să înceteze. Dacă realizezi în ce fel reacționează copilul tău, poți să identifici și problemele interioare ale sale și poți tot odată să îi explici cum să comunice respectuos.
A) Copilul impulsiv
Acesta este copilul care spune orice îi vine la gură, fără să cântărească consecințele. Acest tip de comportament îi poate afecta și relațiile din afara familiei, pentru că ar putea spune lucruri care îi rănesc prietenii, poate provoca colegii în școală și poate crea probleme oriunde, oricând.
Încearcă asta: spune-i copilului tău să numere până la cinci și să spună lucrurile în sinea lui mai întâlni, să le analizeze și să decidă apoi dacă mai este o idee bună să le spună cu voce tare. Pauza aceasta scurtă îl poate salva de la a spune lucruri cu adevărat răutăcioase și pe care le va regreta mai apoi. Părinții copiilor care suferă de ADHD se confruntă cu problema aceasta destul de des.
B) Copilul care vrea să aibă ultimul cuvânt
El sau ea nu vrea să renunțe și să se împace cu ideea că lupta pentru ceea ce își dorește este gata! De aceea, ei continuă convorbirea în speranța că poate poate lucrurile se vor întâmpla cum vor ei. În realitate, faptul că copilul tău tot insistă după ce tu ai luat decizia finală, nu face altceva decât să îți submineze autoritatea ta parentală. Aici vorbim de neascultare. De aceea trebuie tratată ca atare.
Încercă asta: comunică-i copilului regulile în momentul în care nu există conflict și stabilește că o dată ce ai luat o decizie, este în zadar să mai continue să își încerce norocul. Dacă va întrece măsura, vor fi consecințe.
C) Copilul obosit
Cele mai des întâlnite probleme de acest fel se întâmplă în cazul copiiilor care au un program foarte încărcat. Un copil epuizat nu mai are controlul asupra emoțiilor și impulsurilor sale. Aceștia își pierd capacitatea de a fi raționali și înțelegători și rezultatul este un copil care se ceartă și plânge în același timp.
Încearcă asta: ca și părinte, poți să rezolvi situația prin a te asigura că, copilul tău doarme în mod corespunzător în fiecare noapte și că programul lor din timpul zilei nu este unul copleșitor. Metoda cea mai bună în cazul certei cu un copil copleșit de oboseală este să lași lucrurile așa cum sunt și să te concentrezi pe problemă în mod sistematic, dar în același timp să îi amintești copilului tău că acest tip de comportament este total neadecvat, indiferent de cât de obosit este.
D) Copilul care este nerespectuos
Acesta spune cuvinte foarte răutăcioase, nerespectuoase și te provoacă în mod deschis. Nu trebuie să lași situația să rămână astfel, ci trebuie să îl supui unor consecințe serioase pentru binele lui și al tău. Dacă îi îngădui copilului tău să scape cu „basma curată” din toată situația nu vei culege decât rebeliune și sfidare din partea lui pe viitor.
Încearcă asta: consecințele să fie diferite de fiecare dată.
Spune-mi: tu cum faci față unor astfel de situații când vine vorba de copiii tăi?