Nu-mi place la cumpărături!
Gata! Am spus-o!!
Mă obosesc oamenii, aglomerația, volumul muzicii sau statul la casă. E o lume așa frumoasă afară, de ce să pierd timp într-un loc sufocant? Dar pentru că nu putem trăi fără vizita lunară la supermarket, am învățat să fiu eficientă și economică în același timp :
*Fac lista de cumpărături din timp și mă țin de ea. Pentru mine, nu este un efort, ci dimpotrivă, o relaxare. Știu că ajungând acasă, voi avea toate lucrurile de care am nevoie și nu va trebui să cheltui în plus la magazinul din cartier.
*Caut oferte la produsele importante: scutece pentru copii, detergenți, carne.
*Cumpăr cantitate mai mare atunci când găsesc promoții; carnea o bag porționată la congelator, alimentele de bază cu termen de valabilitate mai mare în dulap. Am găsit cutii de paste Barilla, 400 grame la 2.99. Aceleași paste la magazinul din fața blocului erau 6.99
*Nu cumpăr fasole prefiartă, fructe tăiate bucăți sau mâncare semipreparată; prefer materii prime brute pe care le gătesc eu.
*Sunt atentă la prețul pe kg / prețul pe bucată; de exemplu, detergentul de vase la 1000 grame poate părea rentabil, dar verificând prețul pe litru cel de 500 grame poate să fie mult mai avantajos.
*Consumăm fructe / legume de sezon. Nu luăm pepene sau căpșuni iarna, nu pentru că nu ne permitem, ci pentru că știm că nu sunt nici gustoase, nici sănătoase. Mâncăm din plin când e timpul lor.
*Nu cumpăr produse de la nivelul ochilor. În timpul facultății am fost merchandiser la Selgros și am învățat multe secrete. În această zonă sunt plasate produsele mai scumpe, pentru care producătorii cheltuie mulți bani pe publicitatea; trebuie să și-i scoată de undeva, așa că prețul final este mai mare. Caut produse non-brand; de exemplu iaurt, produs de aceeași fabrică, cu două etichete diferite, la prețuri diferite, aceeași calitate.
*Produsele sunt așezate de obicei pe raft FIFO (first in, firs out – primul intrat / primul ieșit); aleg alimentele aflate în spate pentru că au termen de valabilitate mai mare (lapte, branzeturi, iaurt)
*Evit produsele preambalate! De exemplu, găsesc legume / fructe congelate ambalate în pungi mult mai scumpe decât cele vrac; pastaile ambalate erau 12 lei / kg, iar cele vrac vreo 6 lei. Mi se pare exagerat pentru că nu văd diferență de calitate.
* Verific ÎNTOTDEAUNA data de expirare! Mi s-a întâmplat să ajung acasă cu vreun aliment care expira în câteva zile și nu am putut să mă bucur deplin de calitatea lui.
* Nu plec de acasă fără sacoșe! Am câteva mari, numai bune de cărat cumpărături și le păstrez mereu gata de plecare .
Respectând aceste reguli, fac economii și ajut familia să prospere. Pot părea mărunțișuri, dar 2 lei de aici cu 5 lei dincolo se adună. E datoria mea de stăpână a casei să optimizez cheltuielile și să nu fac risipă.
„Ea este ca o corabie de negoţ: de departe își aduce pâinea.”
Proverbe 31:14
Voi cum economisiți? Ce secrete aveți?