D. este primul nostru copil și primul nepot în partea familiei mele (și pentru mult timp singurul). A fost răsfățat cu foarte multe cadouri și atenții de către bunici, mătuși, prieteni și vecini. Pe la 4 ani, în timp ce ne pregăteam pentru Moș Crăciun, l-am întrebat ce ar vrea să primească. A stat puțin, s-a gândit și mi-a spus: „Nici nu știu ce să-mi doresc!” Avea deja bicicleta, Lego, enciclopedii, jocuri nenumărate, primite înainte să se gândească la ele sau să și le dorească. Nu știa să se bucure și să mulțumească cu toată inima pentru că le primea prea ușor, fără să faca vreun efort.
În epoca aceasta a consumerismului, când suntem atrași de permanente oferte și promoții, este greu să fii mulțumit cu ce ai. Zilnic apare o versiune mai îmbunătățită a lucrurilor pe care le avem și firea noastră impulsivă își dorește mereu mai mult. Și dacă noi, adulții, suntem greu de mulțumit, copiii cum să fie?
(„Nu-ți educa copiii să fie bogați. Educă-i să fie fericiți, în așa fel încât să cunoască valoarea lucrurilor, nu prețul lor!”)
În cuibul nostru încercăm să le vorbim copiilor despre mulțumire cât putem de mult, dar numai vorba nu are impact deosebit. Ei trebuie să vadă în noi, în părinții lor, exemple de oameni mulțumitori. Uite ce încercăm să le imprimăm copiilor ( dar și nouă), despre mulțumire:
* Mulțumește-i întotdeauna lui Dumnezeu pentru ce ai, pentru familie, casă, prieteni, chiar și în zilele în care nu ți s-a întâmplat nimic deosebit! Numai binecuvântarea Lui ne ține!
* Nu poți avea în viață tot ce-ți dorești. Este imposibil și nesănătos!
* Doar pentru că nu îți cumpărăm tot ce dorești nu înseamnă că nu te iubim!
* Nu lucrurile ne fac fericiți, ci experiențele; mai bine cheltui 30 lei pentru o plimbare cu telegondola sau tiroliana decât să-ti cumpărăm o jucărie, pentru care îți pierzi interesul imediat!
* Prețuiește oamenii mai mult decât lucrurile: degeaba ai o cutie mare de Lego dacă nu ai cu cine să te joci.
* Fii mulțumit cu ce ai și mulțumitor pentru ce primești!
* Fii recunoscător pentru orice cadou, indiferent de valoarea acestuia!
* Prețuieste omul care îți face o bucurie!
* Apreciază cheltuiala de timp, la fel de mult ca valoarea lucrului primit! Faptul că cineva s-a gândit la tine și a rupt din timpul lui ca să-ți facă ție o bucurie, materială sau nu, este un efort care trebuie apreciat!
* Ca să fii fericit trebuie să dai! Împarte din jucăriile tale, din preaplinul tău, din timpul tău..câteodată apreciezi valoarea unui lucru când îl dăruiești!
* Cultivă-ți mulțumirea, uitându-te la cel ce are mai puțin ca tine. Nu te uita la cel ce are mai mult, să nu stârnești invidia și lăcomia.
Voi cum faceți? Ce sfaturi ne dați?