Majoritatea părinților sunt de acord că atunci când spun NU copiilor lor ei îndeplinesc un rol important în educația acestora. Crescându-i astfel cu disciplină, caracter și discernământ. În mare parte, îndatorirea unui părinte este să-și protejeze copii de lucruri de care aceștia nici măcar nu sunt conștienți că ar trebui protejați.
Pe de cealaltă parte, uneori noi ca părinți, ne facem vinovați de a spune „nu” copiilor noștri din instinct. Chiar înainte ca aceștia să își termine de spus dorințele și fără să le analizăm cererea. Deși a spune Nu este uneori necesar, nu trebuie neapărat să spunem NU doar pentru că așa ne-am obișnuit. De fapt, în anumite probleme este chiar foarte important sa fim părinți de DA.
Așa că, data viitoare când vei fi bombardat de copilul tău cu zeci de întrebări dacă are voie să facă ceva sau să mănânce ceva, folosește aceste trei întrebări practice ca și ghid pentru a ști când să spui NU.
1. Este etic?
Ceea ce le dăm sau nu le dăm voie copiilor noștri să facă, trebuie să fie în concordanță cu valorile pe care le are familia noastră. Copiii noștri trebuie să înțeleagă lucrurile în care noi credem. Și trebuie să învețe să facă diferența dintre bine și rău. De pildă atunci când copilul nostru va dori să mintă, să denatureze adevărul, să se răzbune sau să facă orice intră în contradicție cu valorile familiei noastre, atunci răspunsul trebuie sa fie mereu NU.
Cu toate acestea, am observat părinți care își lasă copiii să facă mici lucruri greșite, argumentându-și poziția asta cu următoarea frază: “ Ei bine, oricum ar putea să facă lucruri mult mai grave. Stăm bine” . Dă-mi voie să te încurajez, ca părinte, să stabilești niște valori clare și bine definite în căminul vostru. Astfel ori de câte ori copilul tău va fi nevoit să ia decizii grele, să aibă repere bine stabilite. Să nu faci greșeala de a-i justifica comportamentul greșit doar pentru că acesta nu e atât de grav pe cât ar putea să fie.
2. Este neînțelept?
Vor exista situații în care ceva nu este neapărat imoral, greșit în mod clar, dar totuși, nici nu este în interesul copilului tău. Doar pentru că Matei are 100 lei, asta nu înseamnă că ar trebui să-i cheltuie pe toți la magazin, pe dulciuri și bomboane. Doar pentru că micuța Sara a fost invitată să petreacă noaptea la o colegă de clasă, asta nu înseamnă ca este o decizie bună. Mai ales dacă nu cunoști bine familia acelei colege. Doar pentru că al tău copil își dorește mult un cățeluș, asta nu înseamnă că trebuie să îl aibă neapărat. Mai ales dacă nu e suficient de mare și responsabil pentru a avea grijă de el.
Când copiii noștri vin cu tot felul de cereri către noi, atunci ni se dă oportunitatea de a le da o lecție despre ce înseamna alegerile înțelepte. Uneori va fi nevoie sa alegem noi pentru ei. Alteori putem să-i lăsam să aleagă ei, și dacă e o decizie neînțeleaptă, să învețe singuri din asta.
3. Este nesănătos?
În special dacă aveți copii mici acasă, jumătate din cererile lor sunt în legătură cu mâncatul de bomboane, dulciuri ori alte mâncăruri nesănătoase (asta dacă mai și cer voie înainte). Copiii de pildă, vin la mine cu astfel de cereri în detrimentul mamei lor. Asta pentru că au o șansă puțin mai mare să primească un DA de la mine, decât de la ea. De ce răspund părinții cu NU atunci când copiii vor înghețată la cină și jeleuri la desert? Deoarece părinții, în mod intuitiv, realizează că ei sunt responsabili pentru sănătatea și binele copiilor lor.
Unele dintre cele mai importante decizii de viață pe care copiii voștri le vor lua, vor fi legate de sănătatea corpurilor lor.
Așa că ajută-i de mici să ia decizii bune în ceea ce privește sănătatea lor. Poate pe moment nu-ți vor mulțumi, dar cu siguranță o vor face într-o bună zi.
Chiar și după ce avem de dat un răspuns și îl trecem pe acesta prin cele 3 filtre amintite mai sus, poate că vor fi momente când pur și simplu simțim că trebuie să spunem NU copiilor noștri. Fără a avea o explicație pentru asta. Aşa că va trebui să le spunem asta: “Știu că nu înțelegi acum de ce am spus „nu”. Dar să știi că te iubesc și te rog să ai încredere în mine”! Sigur că nouă, ca părinti, ne place să putem răspunde cu DA mereu la cererile copiilor noștri. Trebuie să învățam și să spunem DA pentru bucuria copiilor noștri, dar și să spunem NU pentru binele lor pe termen lung!